A weboldal befektetés és nem kiadás. Aki megérti ezt az egyszerű marketing alapgondolatot, annak nem lesz nehéz elfogadnia a weblapkészítés költségeit. Vagy legalábbis máshogy fog tekinteni arra az összegre, amit  webfejlesztés címszó alatt kifizet.

De akkor mennyibe is fog kerülni?

– kapjuk rendszeresen első kérdésként az érdeklődőktől, teljesen jogosan. Erre őszintén azt kell válaszolnunk, hogy „ az attól függ mit szeretne“. A „mennyibe kerül“ kérdésre, tényleg nem lehet egyszerűen, fekete-fehér választ adni. A weboldal készítés nem olyan mint a kenyér vásárlás, hogy bemész a boltba, ott van a termék, van rajta árcímke és mehetsz is fizetni. Ha jobban belegondolok, a kenyér vásárlás sem egyszerű mert ott is teszel fel magadnak kérdéseket, amik befolyásolják hogy milyen kenyeret választasz és az mennyibe kerül (tartós/friss, szeletelt/ egész, glutén mentes, magos stb stb).

A weblapkészítés egy szolgáltatás (bár a végeredmény kézzelfogható) és a szolgáltatások jellemzőjéből kifolyólag annak ára sem mindig egyforma. Már csak azért sem lehet fix árat megadni, mert minden megrendelő más és más. Bizonyára te sem örülnél ha olyan funkcióért kellene fizetned ami felesleges az oldalad számára. Egy weblap elkészítésének költségét rengeteg minden befolyásolja.

 

Annak érdekében, hogy megalapozott döntést tudj hozni mikor a különböző árajánlatokat áttekinted, bemutatjuk, hogy mik a weblap készítés költségét leggyakrabban befolyásoló tényezők:

 

MI A WEBOLDAL CÉLJA?

 • bemutatkozó, egyszerű céges oldal ( főoldal pár menüponttal, kapcsolat felvételi űrlap, blog lehetőség)
 • összetettebb weboldal (több aloldal és funkciók, hírlevél feliratkozás, térkép funkció, közösségi média oldalak integrációja)
 • egyedi igényű oldal (többnyelvű, beépített chatbot, időpont foglalási lehetőség)
 • webshop

 

Az egyszerűbbtől a komplexebbig haladva növekszenek az árak, de általánosságban elmondható, hogy igényes webfejlesztők 100.000 Ft alatt egyik megbízást sem vállalják el.

 

KI KÉSZÍTI AZ OLDALT?

Weboldal készítés estén is igaz az a jelenség, hogy mindig van egy ismerős, vagy egy ismerős ismerőse, aki foglalkozik weblapokkal. Lehet hogy szívességből elvállalja neked ingyen és örülsz, hogy ezt is megspóroltad, de nem kizárt, hogy :

 • egy ingyen megszerzett, de használhatatlan, sikertelen oldalt kapsz
 • útközben elfogy az ismerős lelkesedése, nem tartja be a határidőket és ott állsz egy félkész weblappal, elvesztegetve egy csomó időt

 

Nem elképzelhetetlen, hogy szerencséd lesz, de azért jobb utánajárni a dolgoknak.

Reneszánszát éli a do-it-yourself, azaz csináld magad mozgalom és ez a weblapkészítésre is igaz. Vannak szuper „fogd és vidd“ módszeren alapuló ingyenes (vagy annak látszó) felületek, ahol nulla webdesigner tudással pár nap alatt össze lehet dobni egy weboldalt. Pár tízezer forintból össze tudod ezt hozni, viszont csak később fogod a hátrányát megérezni. Korábbi cikkünkben itt már írtunk erről.

 

Következő kategória, amikor találsz egy szabadúszót, egy profi webfejlesztőt, vagy egy webfejlesztő csapatot. Sejthető, hogy itt is növekednek az árak.

Egy szabadúszó portfólió szerzés érdekében akár már 30.000-50.000 Ft- ért is elvállalhatja a honlapodat. Persze valahol nekik is el kell kezdeni a gyakorlást, de egy bonyolult webshop felépítését nem feltétlenül kell rájuk bízni. Természetesen drágább ha egy profi csapatot bízol meg, akiket egy projekt manager fog össze. Viszont jó eséllyel garantált a magas színvonalú munka, a határidők betartása és a szakértelem különböző területeken.

 

KÜLÖNLEGES TARTALMAK ÉS FUNKCIÓK

Design

Mindenképpen ki kell választani a színeket, a betűtípusokat, meg kell tervezni a grafikát és ki kell találni, hogy mindez illeni fog-e a megrendelő vállalkozásához.

Szerkezet és elrendezés

Időigényes feladat az oldal szerkezetének kigondolása, a lapok közötti mozgás, használhatóság, érthető navigálás megtervezése. Fejléc, lábléc, oldalsáv, közösségi média menüpontok nem maguktól kerülnek a helyükre, azokat mind tudatosan kell elhelyezni.

Funkcionalitás

Kapcsolatfelvételi űrlap, kosár, foglalási oldal sem varázsütésre alakul.

Keresőoptimalizálás

A kulcsszavakon túl figyelembe kell venni a kód minőségét, a weboldal gyorsaságát és a meta-adatokat.

 

TOVÁBBI FELMERÜLŐ KÉRDÉSEK

A teljesség igénye nélkül még az alábbiak mind befolyásolják a weblapkészítés árát:

 • Milyen garancia van a weboldalra az átadás után?
 • Szükség van- e egyedi bővítmény fejlesztésére?
 • Szükség van-e konzultációra, felhasználói dokumentációra, egyéb segédanyagra?
 • Szükség van-e felhasználói jogosultság kezelésre?
 • Gyűjtsön-e az oldal adatokat a látogatókról, tárolja-e adatbázisban?

 

AMIT A RYCKPOSTERNÉL AJÁNLUNK

A weblap iránt érdeklődök három alapkategória közül választhatnak.
Természetesen itt az árak és a tartalmak tájékoztató jellegűek, az egyedi igény megismerése után adunk mindig személyreszabott ajánlatot.

 

 1. Ami minden csomagunkban megtalálható: ajándék domain és tárhely, céges e-mail, mobilbarát kialakítás, fotó galéria, google térkép, kapcsolati űrlap és egyszerű kezelőfelület.
 2. Ezen kívül segítünk: alapvető SEO beállítások, Google térkép regisztráció, hírlevél szoftver és Analytics összekapcsolás, közösségi oldal integráció, ügyfél vélemények és blog menüpont kialakításában.

 

Ha tetszett ez a cikk, kérlek oszd meg másokkal is!