Mi az a Google Analytics?

A Google Analytics a Google által kínált webanalitikai szolgáltatás, amely nyomon követi és számolja a webhely forgalmát. 2019-től a Google Analytics a legszélesebb körben használt webenalitikai szolgáltatás az interneten.

A Google Analytics a webhely tevékenységeinek, például a munkamenet időtartamának, az egy munkamenetre eső oldalak, a visszafordulási arány stb., valamint a forgalom forrására vonatkozó információk nyomon követésére szolgál.

Legnagyobb előnye, hogy ingyenes és rengetek mérési lehetőséget biztosít. Integrálható egy másik Google termék, a Google Ads rendszerébe is, amivel online célzott kampányokat lehet létrehozni.

Miért érdemes bekötni a Google Analytics kódot a weboldalba?

WordPress és minden más alapon futó weboldalba is érdemes a Google Analytics követőkódot integrálni, mivel segítségével megtudhatjuk mennyien és mikor látogatják az oldalunkat, mennyi időt töltenek el a böngészéssel a látogatók, milyen eszközről (mobil, asztali számítógép) nézik az oldalunkat – csak hogy a legalapabb információkat említsük.

A Google Analytics által elkészített statisztikák hozzásegíthetnek az oldalad fejlesztéséhez, értékesítési kampányaid értékeléséhez / javításához, felhasználói élmény növeléséhez. Mindezt teljesen ingyenesen.

Google Analytics összekötés lépései

  1. Hozz létre egy Google Analytics fiókot a feliratkozó oldalon.

Ha már van Google fiókod, akkor válaszd ki melyikkel kívánsz csatlakozni. Ha nincs, akkor kattints a fiók létrehozása gombra.

  1. Kattints a megjelenő Regisztráció gombra.  Töltsd ki az új fiók létrehozására vonatkozó adatokat, és nyomd meg a Nyomkövető azonosító lekérése gombot.

 

 

  1. Fogadd el a GDPR nyilatkozatot és már meg is jelenik a követési kód, amire szükséged lesz.

Követőkód hozzáadása

Követőkód hozzáadására egy könnyű és egy nehéz technikát mutatunk be.

Google Analytics követőkódot legegyszerűbben sablon segítségével lehet beilleszteni. Példánkban a DIVI prémium sablonba illesztjük be a kódot. A Sablon beállítások-ra kattintunk, majd kiválasztjuk az Integráció fület. Itt pedig vagy a <head> vagy pedig a <body> részhez bemásoljuk a többsoros Google Analytics követőkódot.

 

Kezdőknek nem javasolt beállítási mód, a header.php szerkesztése. Ha sablonba nincs lehetőséged beilleszteni a követőkódot, akkor manuálisan kell azt megoldanod.

Ehhez a megoldáshoz rendelkezned kell child theme-mel (gyerek sablonnal). Ez azért fontos, mert egy esetleges sablonfrissítéskor sem íródik felül a hozzáadott követőkód.

A kód beillesztéséhez a header.php fájl szerkesztésére lesz szükség, amit legegyszerűbben a a WordPress admin felületén érhetsz el.

Kattints a a bal oldali menüsávban a Megjelenés / Sablonszerkesztő pontra. válaszd ki a legördülő menüből a child theme-et, majd pedig a sablonfájlok közül a header.php-t.

A Google Analytics követőkódot ezután másold közvetlenül a </head> elem fölé, majd mentsd el a változtatást.

Amint összekötöttük a rendszerrel egy kis idő után látni fogjuk a forgalmi adatokat:

 

Ha segítségre van szükséged a Google Analytics kód bekötésével kapcsolatban keress minket bátran.

Ha tetszett a cikk, ne felejtsd el megosztani.