Ma már a webáruház indításának technikai feltételei adottak ahhoz, hogy akár pár óra alatt egy jól funkcionáló webshopot összehozzunk. Egyes webshop motorok segítségével akár ingyen is nyithatunk online boltot. Mint mindenre, természetesen az e-kereskedelemre is vonatkoznak szabályok. Alább összegyűjtöttük a webáruház nyitás különféle feltételeit

 

A webáruház nyitás alap feltételei

Vázlatosan összeszedtünk néhány gondolatot, ami inkább elméleti és tervezéshez kapcsolódik.

Még mielőtt belevágnál a webshop nyitásba, ezekre a kérdésekre legyen válaszod. Ha nincs, akkor addig ne bele se kezdj e-kereskedelembe.

 • miért indítasz webáruházat
 • mi a webáruház célja
 • mi a terméked/szolgáltatásod, mitől különbözik a piacon lévő többitől – mit akarsz eladni?
 • ki a célcsoportod – kinek akarsz eladni?
 • milyen csatornákon fogsz értékesíteni- hol akarsz eladni?
 • milyen webshopot szeretnél, mik legyenek a funkciók- melyik webshop motort válaszd (részletek korábbi cikkünkben)
 • kommunikációs és marketing terv
 • üzemeltetés és fenntartás

Webáruház nyitás személyi feltételei

A webáruház nyitásának alapvető feltétele a számlaképesség és valamilyen vállalkozási forma (egyéni vállalkozó, Bt., Kft., Rt.). Magánszemély, aki csak adószámmal rendelkezik nem indíthat webáruházat. Webáruház üzemeltetéséhez, vagyis a tevékenység végzéséhez nem kell külön szakképesítés.

Webáruház nyitással kapcsolatos bejelentési kötelezettségek

Alapesetben webáruház nyitásához nem kell külön engedélyt kérni, azonban a termék/szolgáltatás értékesítéséhez szükséges tevékenységi körrel rendelkezni kell. A legtöbb esetben ez a 4791-es (csomagküldő, internetes kiskereskedelem) TEÁOR kód felvételét jelenti a tevékenységi körbe.

Ha valamilyen egyedi terméked van, ami „speciálisnak” számít, akkor arra külön szakhatósági engedély szükséges. Tudd, veszélyes anyagok, dohánytermékek legálisan nem forgalmazhatók webáruházon keresztül.

2018. március 31. óta a csomagküldő kereskedés üzlethelyiség nélkül is folytatható, így nem kell beszerezni az üzlethelyiséghez/vevőszolgálati helyiséghez szükséges működési engedélyt sem. Viszont, az illetékes (a kereskedelmi tevékenység székhelye szerinti) önkormányzat jegyzőjéhez kell bejelenteni a csomagküldő, internetes kiskereskedelem tevékenységet, még mielőtt a tevékenység elkezdődne.

Webáruház tájékoztatási kötelezettsége

Ugyan úgy, mint a weboldalon, a webáruház oldalán is kötelező jól elérhető módon az e-kereskedővel kapcsolatos információkat közzé tenni. Korábban már írtunk ITT a weboldal kötelező elemeiről. Törvény szabja meg, hogy mely adatokat köteles a szolgáltató a webáruházban egyértelműen hozzáférhetővé tenni.

Kötelezően feltüntetendő adatok:

 • szolgáltató neve, lakcíme, székhelye, telephelye
 • elérhetőség, cégjegyzékszám, adószám
 • nyilvántartásba vételi szám és a nyilvántartásba vevő megnevezése

A két legfontosabb dokumentum, amit fel kell tölteni és elérhetővé kell tenni a webáruház látogatói számára az Általános Szerződési Feltételek és az Adatkezelési Szabályzat.

Mind a kettőt letölthető formátumban a vevő rendelkezésére kell bocsátani. A feltételek webáruházanként eltérők ezért, soha ne másolt sablont használjunk.

 1. Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF)

Az ÁSZF-ben tájékoztatni kell a vásárlót a megvásárolt termékekről/ szolgáltatásokról. A házhozszállítás költségeiről, szállítási módról és határidőről. Adjunk információt a regisztráció folyamatáról és a vásárlás menetéről. Tudassuk milyen fizetési lehetőségeket választhat, azokhoz milyen kötelezettség kapcsolódik. Elengedhetetlen, hogy szó essen a garanciavállalásról, kellékszavatosságról, termékszavatosságról és a jótállás feltételeiről.

 1. Adatkezelési Szabályzat

Egy webáruház működése során elkerülhetetlenül kapcsolatba kerül személyes adatokkal és kezeli azokat (pl. hírlevélre való feliratkozás, fórum működtetése, kapcsolatfelvételi űrlap). Az adatkezelőnek, aki nem más, mint a webáruház üzemeltetője, tájékoztatási és adatvédelmi kötelezettségei vannak az adatközlővel szemben. Többek között közölni kell a kezelt adatok körét, az adatok tárolásának időtartamát, lehetőséget kell adni, hogy az adatok bármikor törölhetőek legyenek, gondoskodni kell az adatok biztonságáról, a weboldal védelméről.

Legjobb, ha még a vásárlást megelőzően, fizetés előtt kötelezővé tesszük egy check-box segítségével az ÁSZF és Adatkezelési Szabályzat elfogadását. Vagyis addig nem léphet tovább, amíg el nem fogadta a feltételeket.

 1. Termék tájékoztatók

A webáruházban forgalmazott termékeket is el kell látni magyar nyelvű tájékoztatóval, azon fel kell tüntetni a termék nevét, gyártó/forgalmazó nevét és címét. Amennyiben nem az EU-n belülről származik a termék, úgy a származási ország nevét, szintén magyarul. A termék működésével, használatával kapcsolatos tájékoztatót, használati útmutató is szükséges magyar nyelven mellékelni.

 1. Az elállási jogról

A fogyasztót a 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet 20. § szerint megilleti az indokolás nélküli elállás joga. A tudatos vásárlókban, ha nem is az egész rendelet, de annyi biztosan megmaradt, hogyha a vásárolt árura mégsem tart igényt, akkor azt 14 munkanapon belül visszaküldheti, azaz elállhat a szerződéstől.

 

Ezek alapvető feltételek, amiket ismertettünk, de indulás előtt feltétlenül egyeztess szakemberrel vagy jogásszal, ha olyan speciális a terméked.Egyes bérelhető webáruházak szakértői, jogi tanácsadással is foglalkoznak.

Amennyiben szeretnél belevágni az e-kereskedelembe, és webshopot indítani, keress minket bizalommal.

Ha tetszett ez a cikk, kérlek oszd meg másokkal is!