Vállalkozóként, vagy a magánéletedben is szükséged lehetett már a PrintScreen funkcióra. Manapság mindenki úgy ismeri, mint egy képernyőfotó funkciót, de nézzük, honnan is indult mindez, hová jutott, miért olyan hasznos és milyen plusztippjeim vannak számodra!

Mit jelent a PrintScreen eredetileg, és miért hasznos funkció?

Korábban az MS-DOS-ban használták.Aki ismeri ezt az operációs rendszert, az emlékezhet, hogy a rendszert parancssorokkal lehetett vezérelni. A parancssorok akár a teljes képernyőt beboríthatták, így ha valamiért szükség volt a parancssor fizikai nyomtatására, akkor azt a PrintScreen gombbal lehetett megtenni. A gomb csak a képernyőn adott pillanatban látható sorokat küldte el a nyomtatónak.

Mai szemmel kissé értelmetlennek tűnik a parancssorok nyomtatása, de hasznos lehetett más parancsokkal, parancssorokkal történő összehasonlításkor (akkor még nem 1,6 kg súlyú laptopok voltak). De jól jött, amikor tudást akartak átadni egymásnak, vagy meg akarták őrizni az információt fizikai formában is (például lefűzni). A PrintScreen gomb a billentyűzeten helyezkedett el régen, illetve most is. Egy Prtsc vagy Pr Sc vagy hasonló feliratú gombot keress a legfelső sorban.

Mit jelent a PrintScreen manapság?

Ha jobban belegondolunk, manapság is erre használjuk a PrintScreen-t, csak épp nyomtató nélkül. A grafikus operációs rendszerek képesek arra, hogy képként tárolják el a képernyőmentéseket. A PrintScreen gomb lenyomásakor az egész képernyő tartalma vágólapra kerül, ahonnan a képernyőfotót CTRL+V billentyűkombinációval elmentheted egy grafikai programba (például Paint). De használhatod a jobb kattintás után megjelenő menüből a Beillesztés gombot is.

Miért hasznos neked a PrintScreen?

A képernyőmentéssel elsősorban információt rögzítesz, másodsorban pedig megoszthatod azt. Ilyenkor lehet erre szükséged:

  • Egy rendelés végén kiírt sorszámot vagy rendelésszámot szeretnél kinyomtatni.
  • Online webináriumok időpontjait is elmentheted vele képként, amit később fel tudsz vinni a naptáradba. Egyszerűbb leolvasni a mentett képről az infókat, mint keresgélni a webinárt, ha még nem kaptál róla e-mailt vagy még nem jelentkeztél fel rá.
  • Ha egy közös weblap elkészítésén ügyködtök, amit a társad nem tud megosztani szerkesztő módban, akkor a képernyőmentéssel láthatod azt az elrendezést, amit egyébként nem látnál. Így tudtok róla egyeztetni.
  • Ha egy doksiban elírást találsz,akkor a képernyőfotón alá tudod húzni a problémás részt. Így egyszerűbben tisztázni tudjátok ezt a doksi írójával. De akár fontos infót is eltárolhatsz így.
  • Fejlesztésre is használhatod! Ha egy szöveges + képes tartalomról, vagy egy elrendezési módról szeretnél értekezni, akkor oszd meg Facebook posztként a képernyőmentésed.
  • Tesztelés: Készíts egy PrintScreen-t, illeszd be a Photoshop-ba, majd húzd be a logód, hogy lásd, hogy nézne ki abban a környezetben.

Néhány hely, ahol mentés nélkül tudod használni a beillesztést:

  • Beszélgetőablakokba: Messenger, E-mail levélírás, Outlook vagy bármilyen csevegő/beszélgetőfelület
  • Facebook poszt írásakor az írandó szöveg helyén nyomott CTRL+V kombinációval
  • Word vagy Excel fájlokba isbeillesztheted
  • Képszerkesztőkbe, például Paint, Photoshop, Canva, Photopea, stb.

Néhány plusz tipp a Printscreen használatához

A PrintScreen gomb megnyomásával képet tudsz készíteni a képernyőről, majd CTRL+V gombokkal be tudod illeszteni. Ha csak az aktív ablak tartalmát szeretnéd kifotózni, akkor a PrintScreen gomb mellé nyomd meg az Alt gombot is. Ha kisebb területet szeretnél elmenteni, akkor PrintScreen, majd illeszd be Paint-be, ahol ki tudod vágni a szükséges részt. Ha magas kontrasztra van szükséged, nyomd meg a PrintScreent, a bal Alt-ot és a bal Shift-et, és így illeszd be a képet. Windows 8 óta a Windows és a PrintScreen gombok együttes használatakor a képet nem kell külön beilleszteni és elmenteni, mivel automatikusan az alapértelmezett mappába mentődik. Amennyiben Windows 7 vagy 10 operációs rendszert használsz, ott a Snipping Tool program segítségével kijelölöd azt a részt a képernyőn, amit szeretnél elmenteni. Ekkor nincs szükséged a Printscreen gombra.

Kiemelt kép forrása:
https://esport1.hu/

Ha tetszett ez a cikk, ne felejtsd el megosztani másokkal is.