Azt mondják az a vállalkozás aki nincs jelen az interneten szinte már nem is létezik. Igaz tudjuk,hogy sok szakmában elterjedt a régi hagyomány: szájról – szájra terjed a munka. Igen, amikor már van megfelelő ismeretségünk, akkor megfelelő ajánlásokkal már könnyedén lavírozhatunk, de először fel kell építenünk ezt a bizalmat.

Egy vállalkozónak vagy vállalkozásnak rengeteg kiadása van, főleg a kezdetekben. Ilyenkor hajlamosak vagyunk kiskapukat keresni: lehetőleg mindenből az olcsóbbat. Sőt a “legjobbak” az ingyenes megoldások. Nincs ebben semmi szégyellni való. Így volt ez eleinte mindenkivel. Sajnos így van ez a weblapok esetében is.

Viszont én mindig azt mondom, hogy jól gondoljuk át mielőtt  egy relatív ingyenes felületet választanánk. Idővel meg fogjuk fizetni az árát! Azt gondoljuk az alapfunkciók eleinte megfelelnek az igényeinknek. Később viszont általában lehull a lepel. Az a minimum,hogy 1-2 oda nem illő reklámmal biztos találkozhatunk. A domain név (magyarul a weboldal címe amit beütünk a keresőbe) valószínűleg a felület nevét fogja reklámozni. Pl. valasztottnev.felulet.hu

Amikor szeretnénk ezeket eltüntetni persze fizetnünk kell érte. A csomagok pedig általában jól ki vannak találva. Amelyikbe minden szükséges dolog benne van az a legdrágább.

Ha mégis az ingyenes szolgáltatások felé hajlanál, már az elején tisztában kell lenned néhány alapvető tulajdonságával.

1. Ingyenes – de korlátozottak a funkcióink

Az ingyenes weblapszerkesztők általában minél egyszerűbben vannak összerakva, hogy még egy hozzá nem értő is könnyen össze tudja állítani magának. Viszont az ingyenes weblapkészítés esetén számos fontos funkciótól búcsút kell mondanunk. Ilyenek közé sorolhatjuk az általános SEO (Search Engine Optimization) beállításokat. Ami pont a legfontosabb dologért felelős: a weboldal rangsorolása a keresőben. Hiszen mint tudjuk, minél előrébb kerül a weboldalunk a keresőben annál több potenciális ügyfelet szerezhetünk. Mostanában elengedhetetlen az oldalt összekötnünk a social media felületekkel is. Erre sem feltétlen van minden ingyenes oldal felkészülve. Időnként nem árt ha látjuk az eredményeket is. Ehhez pedig elengedhetetlen,hogy a google analytics követőkódot eltudjuk helyezni a weboldalunkon. Sőt itt még a regisztrációs űrlapokról szót sem ejtettünk. Egy alap űrlap mindössze összeköttetésbe van a céges email címünkkel, de akár már bankkártyával is fizethetünk az adott szolgáltatásért.

2. Ingyenes – de nem biztonságos

Az adataink biztonságát sem szabad félvállról vennünk. Főleg mióta behozták a GDP adatvédelmi törvényt. Nem mindegy,hogy ügyfeleink adatait milyen felületen kezeljük. Amennyiben az ingyenes weboldal tulajdonosok táborát szeretnéd gyarapítani, tisztában kell lenned azzal, hogy ezen a szinten nem igazán beszélhetünk biztonságról, garanciáról.  Itt nem garantálnak neked semmit! A plusz csomagokban bizonyos védelmet biztos bele tesznek. Viszont abban az esetben ha valami miatt megszűnik a szolgáltatás akkor búcsút mondhatunk az összes adatunknak. A weboldalakat működtető eredeti tulajdonosok bármikor úgy dönthetnek, hogy lekapcsolják a meglévő szolgáltatást – mint ahogy az a magyar weben is megtörtént pl. a freeblog.hu szolgáltatással –, nem adják oda a már feltöltött tartalmakat, elvesznek a látogatók és a legfájóbb ebben az, hogy mindezt következmények nélkül megtehetik. Mivel ez egy ingyenes szolgáltatás, nincs mögötte garancia. Nem lehet rajtuk számon kérni, mert ez egy ingyenes szolgáltatás bármiféle szerződéskötés nélkül. Igaz már kötelező minden weboldalon feltüntetni az ÁSZF-t  (Általános szerződési feltételek). Itt minden tudnivaló le van írva feketén fehéren. Viszont ember legyen a talpán aki ezt a 15-20 oldalas jogi szöveget kibogozza. Mindenesetre jobb félni mint megijedni. Utána kell nézni,hogy az adott szolgáltatónál van e lehetőségünk kikérni a weboldalunk biztonsági mentését. Egy vállalkozás életében egy ilyen jellegű probléma végzetes is lehet.

3. Ingyenes, de sablonos

Végül ami az egyik legfontosabb tényező az egyediség. Valamivel ki kell tűnni minden esetben a tömegből. Ez a reklámok világában nélkülözhetetlen akár online akár offline megjelenésről beszélünk. Egy ingyenes felületen általában csak néhány fajta minta elrendezés közül választhatunk. Minimálisan természetesen ezek is testreszabhatóak.

Amiket általában meg tudunk változtatni:

  • Logó
  • Szlogen
  • Háttérkép
  • Design elrendezés

Ez teljesen rendben van. Mit is várhatnánk egy ingyenes felülettől?  Viszont ha szeretnél valamit kicsit módosítani azért már mélyen a zsebbe kell nyúlnunk. Főleg ha ebből a felületből szeretnénk az elképzelésünket megvalósítani.  Amikor ezeket a lehetőségeket számba vesszük, és összeszámoljuk a költségeket, könnyen rájövünk,hogy jobban jártunk volna ha egy profi weblapkészítő csapatra bíztuk volna a feladatot.

Azt szeretnéd,hogy komoly szakértőként könyveljenek el a szakmádban? Az ügyfeleid döntő többsége leghamarabb az interneten találhat rád. Itt tájékoztathatod az alapvetően hasznos információkról, és pillanatok alatt fel tudja veled venni a kapcsolatot. Megnézhetnek néhány perc alatt akár több céget is. Azt fogják választani aki legjobb benyomást kelti a másodpercek töredéke alatt.  Ehhez elengedhetetlenül szükséged lesz egy profi weboldalra.

 

Ha tetszett ez a cikk, kérlek oszd meg másokkal is!