Az internet és a modern technológia térnyerésével, valamint a közösségi oldalak szerepének megerősödésével napjainkban elterjedni látszik a nézet, hogy azon cégek, amelyek nem rendelkeznek online megjelenéssel – legyen az saját weboldal, Facebook, Instagram, Twitter vagy egyéb közösségi média felület–azok nem is léteznek.

Legtöbben manapság az internetet használják elsődleges információ forrásként és a világhálón néznek utána mondhatni mindennek. Így elmondhatjuk, hogy abban az esetben, ha szeretnél a köztudatba kerülni és minél több ügyfelet szerezni, akkor elengedhetetlen egy jól funkcionáló és minden fontos információt tartalmazó weboldal megléte.

A WordPress mára a legelterjedtebb rendszerré vált, amivel ingyenesen, komolyabb programozói tudás nélkül lehet weboldalt készíteni.

  • Mivel készült a weboldalad?
  • WP-vel

Ez egy rövid, de gyakori párbeszéd, ha weboldal készítésről van szó. De nézzük meg közelebbről, hogy miről is van szó.

Mi is valójában a WordPress?

Ha egy átlagos érdeklődőnek kellene bemutatni, akkor azt mondanánk, hogy a WordPress egy „csoda-rendszer”, amiben fogd és vidd módszerrel tud bárki összerakni egy jól működő blogot vagy bemutatkozó weboldalt.

Ha szakmabelinek vagy olyannak szeretnénk elmagyarázni, aki kicsit mélyebben érdeklődik, akkor a

 

WordPress egy ingyenes webalapú, nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszer.

 

2003-ban még blogmotorként indult, vagyis az volt a célja, hogy az emberek könnyen, egyszerűen közzé tudják tenni írásaikat. Azóta óriási fejlődésen ment keresztül, mivel a rengetek fejlesztésnek, bővítménynek, modulnak és sablonnak köszönhetően az egyszerűtől az egészen bonyolult weboldalakig és webáruházakig már mindent el lehet vele készíteni.

 

Tartalomkezelő rendszerek

Térjünk vissza a fogalom kielemzésére. Tartalomkezelő rendszer( angoul: CMS- Content Management System) és mivel a magyar egy eléggé beszédes nyelv, így érthető, hogy egy tartalomkezelő segítségével tartalmat lehet létrehozni vagy változtatni, összességében kezelni. Mivel a weboldalad alap esetben nem egy statikus oldal, ezért mindig lesz rajta mit változtatni, módosítani: telefonszámcsere, új blog cikk, speciális ajánlat, új kolléga a csapatban. Ezek az új tartalmak nem fogják az egész oldal alapján megváltoztatni, csak új információk kerülnek fel. Régen ehhez minidig a webfejlesztő segítségét kellett kérni, hogy belenyúljon a kódolásba és apró módosításokat elvégezzen.

A tartalomkezelő rendszerek egyik legnagyobb előnye, hogy te magad is- bárminemű komolyabb webes előképzettség nélkül tudod a felületet kezelni. Segítségével új tartalmat tudsz létrehozni, szerkeszteni, elrendezést módosítani, közzétenni. A legtöbb CMS ingyenes, pár kattintással telepíthető is (sőt egyes tárhelyszolgáltatók telepítik is neked).

 

A tartalomkezelők között megkülönböztetünk nyílt vagy zárt forráskódú rendszereket. Előbbit nagyon sokan fejlesztik, úgynevezett társadalmi munkába tehát a világ összes szakemberének tudását veheted át. A zárt forráskód mellett szól, hogy kisebb az esélye, hogy feltörjék a rendszert illetéktelenek. Viszont a kódokon csak az a fejlesztő tud módosítani, aki a weboldalt készíti. Ha nem vagy vele megelégedve vagy eltűnik, akkor nem tudod továbbadni a feladatot más fejlesztőnek.

 

A bejegyzésünkben tárgyalt WordPress mellett számos tartalomkezelő rendszer létezik úgy, mint a Joomla, a Drupal, a Magento és a Blogger, csak hogy a legnépszerűbbeket említsem. Mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya, azonban a továbbiakban a WordPress kerül rivaldafénybe.

 

A WordPress népszerűségének oka

A WordPress 2003-ban indult útjára, ahogyan azt a neve is hűen tükrözi (word – szó, press – sajtó) eredetileg blogmotornak készült, majd tartalomkezelő rendszerré fejlődte ki magát. Népszerűsége tagadhatatlan, ma már több, mint 500 millió weboldal készült WordPress-ben, ami azt jelenti, hogy a saját üzemeltetésű webhelyek közel 35%-a készült a program segítségével.Biztosan már te is hallottál a WordPress-ről, amely napjaink legnépszerűbb tartalomkezelő rendszerének számít, de vajon minek köszönheti lehengerlő sikerét?

 

A weblapkészítés egy kifejezetten bonyolult, időigényes és ebből kifolyólag drága szolgáltatásnak bizonyult. Magas szintű szakmai tudást, kódolási ismeretet és felettébb sok türelmet igényelt egy-egy honlap elkészítése. Mindez azt jelentette, hogy nem minden cég – mint egy induló startup vagy egyszemélyes vállalkozás – engedhette meg magának, hogy eleinte, csekély bevétele mellett még több kiadással számoljon. Annak ellenére sem, hogy tudatában voltak annak a ténynek, hogy modern világunkban online marketing tevékenység és egy jól funkcionáló weblap nélkül nem érvényesülhetnek a piacon versenytársaikkal szemben. Nekik kedvezett legjobban a WordPress megjelenése, azaz egy olyan ingyenes webalapú szoftveré, amely nem igényel kódolási ismeretet.

 

A WordPress legkiemelkedőbb tulajdonságai

Amennyiben rendelkezel számítógépes ismeretekkel, egy zsák türelemmel és csillapíthatatlan tudásszomjjal, valamint megvan a kellő szépérzéked is, egy saját weboldal létrehozása egyszerű és költséghatékony számodra a WordPress segítségével. A WordPress felülete felhasználóbarát, jó pár sablon közül válogathatsz, amiket szinte csak át kell írnod a saját profilodra, valamint az úgynevezett „fogd és vidd módszerrel” számos plusz funkciót adhatsz hozzá. Mindemellett ma már megannyi online kurzus, videó és tudásanyag segít abban, hogy nekikezdj saját weboldalad elkészítésének és különböző tippek és trükkök segítségével vonzóvá tedd látogatói számára.

 

Egy alap weboldal létrehozása ingyenes, azonban, ha egy kis extrára vágysz különböző csomagok közül választhatsz havonta. Így akár már webshop nyitására is képes leszel. Azonban a tévhittel ellentétben a WordPress nem csak egy úgymond szakmai megjelenés nélküli „összekattingatós” weboldal, sokkal több annál. Általa szemléltethető az a könnyed professzionalizmus, amely a sablonok egyszerű személyre szabásában rejlik, mégis általa egyedivé varázsolhatod weboldaladat.

 

Weboldal készítés a WordPress-szel nem feltétlenül csak arról szól a, hogy “összekattintgatunk” egy-két beállítást. Lehet egy WordPress weboldal is egyedi kódolás., amikor le van fejlesztve egy egyedi sablon a látványterv alapján és bele vannak építve a funkciók.

Ha tetszett ez a cikk, kérlek oszd meg másokkal is!