Photoshop? Illustrator? InDesign? Acrobat? After Effects? Ligtroom? Kezd lassan kihullani a hajad attól, hogy nem tudod melyik Adobe alkalmazást mire használják? Nos, nem vagy ezzel egyedül. Ha pedig kezdő grafikusként bontogatod a szárnyaidat más, nem Adobe grafikai programokkal is találkozhattál.

Ne stresszelj tovább, felfedjük a 3 legnépszerűbb Adobe grafikai program titkát: mit mire érdemes használni.

 

 

Adobe Illustrator

 

Az Adobe család egyik legnépszerűbb tagja, művészek és grafikusok egyaránt használják vektoros képek megalkotására. Illusztrációk, nyomtatásra szánt anyagok, grafikonok, logók, diagrammok, karikatúrák tipikusan ezzel a programmal készülnek. Mivel az Illustrátor vektorgrafikus képekkel dolgozik, remek választás ha az ügyfeled az elkészített alkotást (mondjuk egy logót) több méretben is szeretne megjeleníteni (például névjegykártyán, bögrén, molinón). Az Illustrátor lehetővé teszi a kép átméretezését minőségromlás nélkül, a logód sima és éles lesz, mérettül függetlenül

 

 

Előnyök

Hátrányok
mobilon és asztali gépen is működik rendszeres használat esetén drága
Mac és Pc kompatibilis komoly tanulási folyamat szükséges az elsajátításához
Adobe Stock hozzáférés
30 napos ingyenes verzió
átméretezhetőség minőségromlás nélkül

 

Erre használd: vektoros szerkesztések, arculatkészítés

 

Adobe Photoshop

 

Az idők folyamán a Photoshop, a “fotosoppolás” kifejezés eggyé vált a képszerkesztéssel, a fotó manipulációval. Egy kis grafikai programból, az iparág vezető szoftverévé fejlődött, amely meghatározza a globális grafikai tervezést és  a multimédia iparágat. Ma már profi designerek, fotósok és grafikus szakemberek használnják, de tutorial videók alapján egy-két alapműveletet (pl pattanás eltüntetése) laikusok is meg tudnak tanulni.

 

Erre használd: képszerkesztés,retusálás, fotó manipulációk

 

 

Adobe InDesign

 

Az InDesign is az Adobe egyik remek eszköze, hasonló az Illustratorhoz. Meglehetősen könnyen lehet vele nyomdai anyagokat előállítani, mivel a program minden design elemet a helyén tud tartani és nem fog meglepetés érni, mikor kijön a nyomtatóból a kész anyag. A piacon lévő egyéb programokhoz képest az InDesign nyújtja a legjobb megoldást a PDF fájlok létrehozására és exportálására. Több oldalas elrendezések megvalósításához egyértelműen ezt javasoljuk.

 

Ezt mind elkészítheted az InDesign-nal:

  • szórólap
  • plakát
  • brossúra
  • magazin
  • nyomtatásba szánt könyvek
  • e-könyv

 

Erre használd: kiadványszerkesztés

 

Még sok más grafikai program létezik (például GIMP, Affinity Photo, CorelDRAW),de ezeket az Adobe csomagban elérhető, legnépszerűbb elemeket szerettük volna részletesen bemutatni.

 

Amit még a többi Adobe programról tudni érdemes:

  • Adobe Animate: vektorgrafikák és animációk készítésére szolgál például tv műsorokhoz, videókhoz, videójátékokhoz
  • Adobe Captive: idális eszköz interaktív és multimédiás e-learning tartalmak létrehozásához
  • Adobe Premier Pro: idővonalon alapuló videoszerkesztő alkalmazás. A szín, világítás és hangbeállítási lehetőségei lepipálják a piac többi szereplőjét. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy hollywoodi filmesek, tévés szerkesztők és a YouTube videósai is a Premier Pro-t használják.

 

Ha Mac gépen dolgozol, alternatíva lehet még a Sketch.

 

A Sketch egy professzionális digitális tervező eszköz a Mac gépet használók számára. Ez egy rugalmas és gyors szoftver, ideális  A felhasználók a szoftver segítségével könnyedén megtervezhetnek weboldalakat, alkalmazásfelületeket, ikonokat vagy szalaghirdetéseket, de küzdeni fognak nyomtatott alapú projektekkel. Mivel a Sketch nem nyújt semmilyen eszközt inch, centiméter vagy Pantone színek kezeléséhez, nem ajánlott szoftver azoknak a tervezőknek, akik nyomtatott termékeket szeretnének létrehozni. Természetesen kipróbálhatod a Sketch alkalmazást, de ne várj csodálatos eredményeket.

 

Ha teljesen kezdő vagy a grafikus programok témában, de szükséged van egy-két megnyerő képre, grafikára keresd fel az ingyenesen használható Canva-t. Ittmég több ingyenes képszerkesztő programot mutatunk be, amit kisvállalkozóként, akár nulla grafikai előképzettséggel is tudsz használni.

 

 

Reméljük, hogy áttekintésünk segít eldönteni, hogy melyik eszközt érdemes kipróbálnod a következő kreatív tervezési projektednél vagy kezdő grafikusként kiválasztani a legmegfelelőbbet a munkádhoz. Ha további ilyen cikkeket szeretnél olvasni, látogass el a blogoldalunkra.

 

Ha tetszett a cikk, ne felejtsd el másokkal is megosztani.