A Google Cégem, vagy angol nevén Google MyBusiness egy ingyenes megjelenési felület, elsősorban fizikai üzlettel (bolttal) rendelkező vállalkozóknak.

Keress rá egy üzletre Google-ben! Azt látod, hogy megjelenik egy kis térképes felület, alatta három céggel. Itt a cél az üzlethelyiség felkeresésének ösztönzése. Persze nem csak három cég van: kattints rá az Összes gombra.

A Google Cégem-ben lehetőség van a cégprofil kialakítására, azaz bemutathatod a különlegességed, termékeid szövegesen és képekkel is.

Ezen kívül cégadataid megadásával megjelenik üzleted a térképen is, emellett pedig cégadataid a keresőoptimalizálás révén akár az elsők között is szerepelhetnek. Így könnyebben elérnek a vásárlók személyesen, telefonon vagy e-mailben. És ha az ingyenes megjelenés nem lenne elég, a Google még statisztikát is mutat arról, hogy hány kattintás, foglalás, hívás vagy követés jött létre. Az előrejutáshoz fontos a kommunikáció: tölts ki minden adatot, tölts fel fotókat, kérj visszaigazolásokat (review-okat) a vásárlóidtól, és kezeld az ügyfélpanaszt.

Ha van egy fizikai üzleted/boltod és egy Google fiókod, akkor nagyon könnyen regisztrálhatod a céged.

A regisztráció megkezdéséhez kattints erre a linkre: https://www.google.hu/business/

Itt rögtön a tetején találsz egy olyan szöveget, hogy „Aktív kapcsolat az ügyfelekkel – ingyenesen, a Google-on”. Itt kattints a „Kezelés” gombra a regisztráció elkezdéséhez.

Írd be a vállalkozásod nevét. Ha a Google ismeri, akkor kiválaszthatod a cégadatokkal együtt, ha nem, akkor be kell írnod kézzel a vállalkozásod nevét. Ha beírtad, kattints a felugró opcióra: vállalkozás létrehozása ezzel a névvel. Ha szeretnél előrébb kerülni cégeddel a megjelenési listán, akkor a vállalkozásod nevébe tegyél 1-2 kulcsszót is.

  • ehelyett: Minta Márta egyéni vállalkozó
  • így: Minta Márta kozmetikus és díjnyertes műköröm építő

Előfordulhat, hogy a Google megváltoztatja a cégnevedet és kiveszi belőle a kulcsszavakat (erről e-mailt is küld). Ne ijedj meg, mert ezután átszerkesztheted és el is mentheted a kulcsszavas cégneved.

A következő felületen a „Tovább” gombra kattintva elfogadod az ÁSZF feltételeit és a GDPR irányelveit.

A kategóriák kiválasztásánál nem csak egy kategóriát enged beállítani, hanem akár alkategóriákat is. Ha elkezded begépelni őket, a mező feldobja a választási lehetőségeket. Csak olyat adj meg, ami valóban a vállalkozásodhoz tartozik. Érdemes felütni a vállalkozásodhoz tartozó kulcsszó-listát, hogy már az alapoktól optimalizálj. Ha nem találod a megfelelőt, akkor keress rá hasonló kategórianevekre, ugyanis csak így fog továbbengedni.

Továbblépve megadhatsz egy helyet, ahol a vásárlók személyesen is megkereshetnek. Ha az igenre kattintasz, akkor meg kell adnod a helyadatokat. A beírt adatok után továbblépve térképes segítséget is kapsz a vállalkozásod elhelyezéséhez. Fontos, hogy jól írd be a cégadatokat, hiszen a Google összeveti ezeket a megadott honlapodon lévő adatokkal. Így tud minket beazonosítani.

A következő felületen beállíthatod a más helyen történő kiszolgálást is. Ha nem csak egy helyen vagy, hanem emellett felkeresed az ügyfeleid, vagy házhoz szállítod a termékeid, akkor kattints az „Igen, máshol is van kiszolgálás” gombra. A „Tovább” gombra kattintva megadhatod a kiszolgált terület nevét, bár ez nem kötelező. Kattints megint a „Tovább” gombra.

Elérkeztél a kapcsolatfelvételi adatokhoz. Itt megadhatod a vállalkozásod telefonszámát és a webhelyét.

A következő lépésben kérhetsz javaslatokat. Ha továbblépsz, akkor készen vagy, létrehoztad a Google Cégem-ben a vállalkozási profilod. Ezután beállíthatsz fotókat, létrehozhatsz bejegyzéseket és reagálhatsz is az ügyfelek véleményére. Kattints a befejezés gombra és készen is vagy!

Most már csak várd meg a Google Cégem visszaigazoló kódját, ami elméletileg 14 napon belül megérkezik.

Ha mégsem, akkor vedd fel a kapcsolatot a Google ügyfélszolgálatával, hiszen ezzel aktiválhatod a fiókod. Ha lehet, válaszd a telefonos cégigazolást, mert ez sokkal gyorsabb, mint az e-mail-es megoldás.

 

Ha tetszett ez a cikk, ne felejtsd el másokkal is megosztani!