Vásároltál mostanában autót? Ha igen, akkor biztosan tudod, hogy ha már egyszer megvetted, akkor az bizony folyamatos karbantartást, szervizelést igényel, annak érdekében, hogy hosszú élettartamú legyen és jó sokáig tudjon téged szolgálni. Ha nem végzik el a rendszeres vizsgálatokat, a teljesítménye folyamatosan csökkenni fog, míg végül egyszer-csak megáll alattad.

Az autódhoz hasonlóan, a weboldalad is egy fontos üzleti beruházás és folyamatos karbantartást, védelmet igényel – persze csak akkor, ha azt szeretnéd, hogy zökkenőmentesen működjön, hosszú távon.

Most biztos azt gondolod, hogy „ jó rég óta nem nyúltam már a weboldalamhoz, nincs annak semmi baja, jól van az úgy”. A helyzet az, hogy a weboldalak nem rögtön és azonnal mutatnak hibát. Akárcsak az egészségi állapotod; ha sokáig halogatod a vizsgálatokat, akkor szépen lassan elkezdődik a fizikai és mentális leépülés – és a weboldaladra is ugyan ez igaz. Ahogy a szervezetedet könnyebben támadják meg vírusok, baktériumok és más fertőzések, betegségek, úgy válik a weboldalad is hackerek könnyű célpontjává. A hackerek pontosan a karbantartás nélküli webhelyek sebezhetőségét keresik és megpróbálják kihasználni a weboldal tulajdonos nemtörődőm hozzáállását.

A karbantartási ütemezés betartásával segíthetsz megelőzni egy ilyen hacker támadást. A rendszeres weboldal karbantartásnak köszönhetően a weboldalad mindig biztonságban lesz, és ha valamilyen okból kifolyólag mégis feltörnék a weboldaladat – akkor is könnyen visszaállíthatod azt eredeti állapotába a biztonsági mentéseknek köszönhetően.

Minden weboldalnál ajánlott a folyamatos karbantartás legyen szó egyedi, vagy bármelyik keretrendszerben épített weboldalról. Mi most egy WordPress weboldal ajánlott karbantartási ütemtervét fogjuk taglalni.

Weboldal karbantartási ütemterv

Hetente

  1. Ellenőrizd, hogy az összes oldal hibátlanul betöltődik-e, és hogy helyes-e az elrendezésük, az oldal szerkezete. Egy automatikus plugin, téma vagy a WordPress rendszerfrissítés könnyen összeférhetetlenségi problémákat okozhat, összekuszálhatja az egész weboldalt és torzíthat a felhasználói élményen.
  2. Készíts teljes biztonsági másolatot a weboldaladra. Ezt tárolhatod a számítógépeden, vagy felhő alapon.
  3. Nézd át, hogy működnek-e az űrlapjaid, kapcsolatfelvételi formjaid. Gondolj csak bele, hogy hetek-hónapok múlva kiderül, hogy nem lehet neked üzenetet küldeni a kapcsolatfelvételi menüpont alatt. Mennyi üzleti lehetőségtől eshetsz el? Belegondolni is szörnyű, mennyi értékes leadet veszhetsz el, egy pár percet igénylő ellenőrzés elmulasztása miatt.
  4. Távolíts el minden spamet a hozzászólások közül. Időtakarékosabb megoldás, ha már eleve úgy van a blog beállítva, hogy a kommentekhez adminisztrátori jóváhagyás szükséges.

Havonta

  1. Ellenőrizd a weboldal betöltődési sebességét. Nem kell magadnak stoppert használni ehhez 😊A weboldal betöltődési sebességét és esetleges problémáit a GT-metrix oldalon könnyen ellenőrizheted. A mobilos betöltődési verzióhoz használd a Google PageSpeedInsights
  2. Nézd át a weboldal statisztikáit. Ha bármilyen rendellenességet tapasztalsz a forgalomban, elérésben akkor lehet technikai problémára kell először gyanakodni. Ezért fontos, hogy be legyen kötve a Google Analytics.

Negyedévente

  1. Csekkold le a weboldal elrendezését, grafikákat, design-t. Látsz még valahol fejlesztenivalót? Elégedett vagy a navigációval? A látogatók könnyen megtalálják, amit keresnek? Fordíts elég figyelmet a felhasználói élmény fokozására, töröld a régi tartalmakat, updateld az elérhetőségedet.
  2. Tekintsd át a SEO és meta leírásokat.
  3. Teszteld a pop-up ablakokat.
  4. Fuss végig a digitális marketing kampányodon, hogy lásd szükséges-e valamit változtatni, frissíteni. Legyen szó közösségi média bejegyzésekről, Google hirdetésekről, call-to-action gombokról/ linkekről

 

Bővítmények a biztonságos WordPress weboldalért

Akismet Anti-Spam

 

a kéretlen hozzászólások kiszűrésében segít

Wordfence Login Security

 

távol tartja azokat a látogatókat, akik az oldal esetleges biztonsági réseit igyekeznek feltérképezni

UpdraftPlus WordPress

 

automatikus biztonsági mentéseket készít egy általad választott felhőtárhelyre

Broken Link Checker

 

leellenőrzi, hogy a bejegyzésekben, hozzászólásokban és más tartalmakban szereplő hivatkozások és képek megfelelően működnek-e

 

Töltsd fel előre ezeket a karbantartatási lépéseket a naptáradba és ragaszkodj hozzájuk, meglásd a weboldalad hálás lesz érte.

 

Ha úgy érzed nincs időd vagy energiád ezekre a weboldal karbantartási munkákra, mi átvállaljuk ezeket a feladatokat. Vedd fel velünk a kapcsolatot.

Ha tetszett ez a cikk kérlek oszd meg másokkal is.