Mind kezdő, mind már meglévő vállalkozás esetében kifejezetten fontos egy jól funkcionálóweboldal megléte. Az információ mennyisége és minősége, a weboldal kezelhetősége és átláthatósága éppoly fontos, mint az oldal betöltésének sebessége. Az érdeklődő általában azért kattint weboldaladra, mivel szeretné jobban megismerni tevékenységedet, az általad nyújtott szolgáltatást vagy az általad kínált termékeket. Azonban abban az esetben, ha lassú az oldal és érdeklődőid nem jutnak elég gyorsan a kívánt információhoz, akkor egyszerűen bezárják a weboldalt és folytatják a keresést – ezzel versenytársaidat választva. Mindezen felül egy olyan maradandó,rossz élménnyel gazdagodhatnak, amelynek „hála” többet még véletlenül se kattintanak az oldaladra.

A gyors weboldal elengedhetetlen

Összességében elmondható, hogy a pozitív felhasználói élményhez nagyban hozzájárul a weboldal sebessége. A weboldalad jellemzői alapján ítélik meg a felhasználók az egész céget. Annak ellenére, hogy design szempontjából szemet gyönyörködtető szín és képi világgal rendelkezik, egyedi betűtípussal és animációval van ellátva, nem fogja kielégíteni vásárlóid igényeit, ha perceket kell várnia a megfelelő információtöredék elérésére. Új érdeklődők megnyerése és meglévő ügyfeleid bizalmának elmélyítése érdekében elengedhetetlen a weboldalad sebességének folyamatos megfigyelése, tesztelése és javítása. Ezen folyamatok véghezvitele épp olyannyira a te felelősséged is, mint a webdesigneré – aki a weboldal elemeinek létrehozásakor odafigyel a sebességére vagy a programozóé – aki részt vesz a sebességoptimalizálásban.

 

Ismerd meg weboldalad sebességét!

Tudatában kell lenned annak, hogy mikor számít lassúnak és mikor mondható gyorsnak a weboldal. Rohanó világunkban és a technológia megállíthatatlan fejlődésének köszönhetően az elvárások is folyamatosan növekednek. Ma már nem a hagyományos „betárcsázós” internet világában élünk, az ember mindent a lehető leggyorsabban akar elérni. Különböző online és ingyenes programok lehetnek segítségedre, ha szeretnél megbizonyosodni arról, hogy megfelelő határon belül mozog a weboldalad sebessége.

Ilyen nagy népszerűségnek örvendő sebességmérő program

a Google saját tesztje, a PageSpeedInsight névre hallgató program, amely egy nullától százig terjedő skála segítségével pontozza weboldalad sebességét.

A Másik sokak által használt sebességmérő

a GTmetrix, amely segítségével több tesztszerver közül is válogathatsz. Érdemes mindig olyan lokációt választanod, amely a te célcsoportodra jellemző. Ezen teszteknél nem az a lényeg, hogy maximális pontszámot érj el, de minél magasabb az érték, annál nagyobb annak az esélye, hogy megfelelő felhasználói élményt tudsz biztosítani ügyfeleidnek és képes leszel új vásárlókat szerezni versenytársaiddal szemben. A Google kutatása alapján azonban megállapíthatjuk, hogy akkor vagy a legeredményesebb, ha oldalad 0,5-2 másodperc között töltődik be és szolgálja ki az érdeklődőket.

Sebesség, a SEO szemszögéből

Nem csak a felhasználói élmény biztosítása érdekében fontos a weboldal sebességének optimalizálása, hanem SEO szempontjából is. A Google rendszerében rangsorolási tényezőnek számít, azonban az a feltevés nem igaz, hogy minél gyorsabb egy oldal, annál nagyobb előnnyel indul a találati oldali ragsorolásnál, főleg nem akkor, ha csak századmásodpercnyi különbségekről beszélünk. A rangsorolásnál ugyan negatív hatása van annak, ha a weboldal lassú, azonban leginkább a rangsoron való elhelyezkedés indirekt módon történő javításán van a hangsúly, azaz minél többen látogatják és ajánlják az oldalt, annál jobb lesz a listán való elhelyezkedése.

Ha tetszett ez a cikk kérlek oszd meg másokkal is.