A CMS egy tartalomkezelő rendszer, amivel képes vagy önállóan, a programozód bevonása nélkül módosítani vagy létrehozni a tartalmakat a weboldaladon. A rendszer kezelése viszonylag egyszerű, ráadásul számos előnye is van. A CMS rendszerrel képes leszel új szövegeket, fotókat vagy videókat felvinni a honlapodra, illetve akár tárolni vagy szerkeszteni is tudod azokat. Ezzel jelentős összeget tudsz megtakarítani, hiszen nem kell megkérned a fejlesztőd ezekre.

Hogyan tud neked segíteni a CMS rendszer? Miért érdemes használnod?

 • Mivel minden grafikus felületen jelenik meg, ezért könnyen szerkesztheted és azonnal láthatod annak eredményét, így nem igényel programozói tudást.
 • A CMS rendszerekhez folyamatos frissítések is társulnak, ezzel növelve a biztonságot
 • A tartalomkezelő rendszer támogatja a magyar ékezetek és karakterek megjelenítését, sőt, ezt több nyelven is megteszi
 • A CMS-sel a keresőoptimalizálás is előtérbe kerül, hiszen támogatja az oldalcímek és meta adatok módosítását, a keresőbarát URL-eket, az XML oldaltérkép készítését, az oldalátirányításokat, az ALT tag-eket, és a gyors betöltődési sebességet is.
 • Ügyfélszolgálaton keresztül támogatják a felhasználókat
 • Képes reszponzív nézetek előállítására: tehát elég asztali gépes verzióban elkészülnie a honlapnak ahhoz, hogy tableten vagy mobilon is megfelelően jelenjen meg
 • Jogosultságokat adhatsz másoknak anélkül, hogy a teljes tartalmadhoz hozzáférne
 • Nagy mennyiségű tartalom kezelésében is hasznos

Milyen forráskóddal érdemes CMS rendszert választani?

A tartalomkezelő rendszerek két fő csoportra bonthatóak: nyílt vagy zárt forráskódúakra. Mindkét csoportnak vannak előnyei, hátrányai, így a megrendelőnek szükséges eldöntenie, hogy mire van szüksége. A nyílt forráskódú oldalak általában olcsóbbak szoktak lenni, mint a zárt fejlesztésűek, hiszen a zárt kódot elejétől a végéig meg kell írnia a programozónak.

A nyílt forráskódú weboldalak esetén a kódokat bárki szerkesztheti, legyen ez jó vagy rossz szándékú. A legtöbb weboldal nyílt forráskódú (lásd például a WordPress által szerkesztett weboldalakat), így a kód ismeretében egy hozzáértő akár meg is támadhatja ezeket, ezzel anyagi vagy információs előnyre téve szert. Szerencsére a jó szándékú fejlesztők vannak többen, akik ha észrevesznek egy hibát (biztonsági rést), azt igyekeznek azonnal befoltozni. Tulajdonképpen a nyílt forráskódok előnye is ez: a gyors javítás és frissítés.

A zárt forráskód előnye, hogy azt csak az a fejlesztő látja, aki létrehozta. Így minimalizálható annak az esélye, hogy valaki biztonsági rést találva betörhessen az adott weboldalra, hiszen nem tud hibákat keresni a háttérkódban. Az egyedi, zárt kódú rendszerek hátránya azonban az, hogy ha esetleg eltűnik a fejlesztő, esetleg nem vagyunk vele megelégedve, akkor nem tudjuk átadni senkinek a további fejlesztést. Ugyanis ezek a zárt forráskódok jogai általában a fejlesztőt illetik meg pont azért, hogy a kód ne váljon nyilvánossá.

A legismertebb CMS rendszer a WordPress

A WordPress eredetileg blogfelületnek indult, de később kinőtte magát egy olyan honlap és webáruház-készítő platformmá, ami rendkívül felhasználóbarát és akár programozói tudás nélkül is remekül kezelhetjük, szerkeszthetjük benne a tartalmainkat. Számtalan előnye van:

 • Ha nincs szükséged bonyolultabb funkciókra, akkor tökéletes választás
 • Szó szerint egy kattintás a telepítése
 • A WordPress kvázi ingyenes, ha te magad rakod össze
 • Grafikus felhasználóbarát felületével könnyen szerkesztheted a tartalmakat, illetve kisebb módosításokat is tudsz végezni a megjelenésen – szakember bevonása nélkül
 • Rengeteg ingyenes és fizetős plugin érhető el, melyekkel igazán egyedi ötleteket is megvalósíthatsz
 • Emellett rengeteg ingyenes és fizetős sablon is van, amiket korlátozottan, de könnyen testreszabhatsz
 • Nem csak blogként funkcionál, de honlap vagy akár webáruház is létrehozható vele

A WordPress mellett persze más CMS rendszerek is léteznek, úgy mint a Joomla, Drupal, Magento és a Blogger, hogy csak a nagyobbakat említsem.

Ha tetszett ez a cikk, ne felejtsd el másokkal is megosztani.