Hány megapixel elég a nyomdai minőséghez?

Azt már esetleg tudtad, hogy a grafikai tervezés alapja a megapixel. De tudod-e, hogy mi az a megapixel?

A megapixel az a mutatószám, amely a különböző képdigitalizáló eszközök, például a digitális fényképezőgépek képfelbontó-képességének meghatározására szolgál. Tehát, hogy az adott készülék milyen maximális felbontásban tud digitális képet alkotni, azaz az adott berendezésben hány darab fényérzékelő elem lelhető fel.

A napjainkban használatos képalkotó eszközök többsége több millió pixelre, magyarul képpontra tudja a digitalizált képet bontani.

Na és, hogy mitől lesz mega? Pontosan attól, hogy több millió képpontot botorság lenne bárkinek is leírni és számolgatni, ezért lett az egy millió képpontból 1 megapixel.

A képpontok függőleges és vízszintes sorokba található számának összeszorzásával lehet az adott készülék felbontóképességét meghatározni.

Hogy értsd, lássunk egy példát:

Van egy digitális fényképezőgéped, aminek a képérzékelőjében 2464 sorban soronként 1632 darab fényérzékelő pont van. Összeszorozva 2464 x 1632 = 4.021.248, ami azt jelenti, hogy 4 megapixeles a fényérzékelője.

Jelen pillanatban ott tartasz, hogy elkészítetted a fotót, viszont nemcsak digitalizált formában szeretnéd megőrizni, hanem szeretnél belőle posztert vagy plakátot készíteni.

Ahhoz viszont, hogy jó minőségűre sikerüljön a nyomatod, akár egy A/3-as nyomtatón, akár nyomdában készítteted a plakátodat, mindenképpen célszerű olyan képet választanod, amelynek megfelelő a felbontása. Mert egy ilyen döntésből születhet kiváló festmény minőségű kép, de akár úgynevezett pixeles, foltos, rossz minőségű óriáskép is.

Szerencsére nem kell felkészületlenül, rosszul kiválasztott  képpel érkezned a nyomdába. Már vannak kiváló módszerek arra, hogyan számolhatod ki, hogy a saját készítésű képeidből mekkora minőségi fotót tudsz készíteni, de akár visszafelé is lehet számolni, hogy az adott méretű poszter elkészítéséhez mekkora megapixelű alapképre van szükséged.

A szakértők szerint  grafikai tervezés során a jó minőségű nyomatnak legalább 300 ppi pixelsűrűségűnek kell lennie.

De mi ez az új mértékegység?

A ppi rövidítés megfelelője pixels per inch, azaz pixelszám hüvelykenként. Mivel a pixelsűrűséget mindig inchben, azaz hüvelykben számolják, ezért jobb, ha a képméretet is hüvelykben számolod a grafikai tervezés során.

Tehát, ha szeretnél egy kb. 25 x 20 cm-es posztert magadnak, akkor ennek a méretmegfelelője 10 x 8 hüvelyk vagy inch méretű nyomat.

Számoljuk az ideális minimummal, tehát a 300 ppi pixelsűrűséggel. Mindkét méretet szorozd össze a pixelsűrűséggel. (10 x 300) x (8 x 300) = 7.200.000, azaz 7,2 megapixel felbontású képre lesz szükséged.

Ha tudod, hogy a géped milyen felbontású képet tud készíteni, akkor visszafelé számolva megkapod, hogy mekkora méretű jó minőségű nagyítást tudsz belőle készíttetni. Jó esetben van egy kiváló tükörreflexes géped, azok általában 24 megapixeles felbontást tudnak produkálni.

Hogy számolhatod ki könnyen? A fényképezőgéped pixeleit el kell osztani a minimálisan ideális pixelsűrűséggel, azaz a 300 ppi-vel, majd összeszorozni azt. Tehát (6000/300) x (4000/300)= 20 x 13,3 hüvelyk méretű poszter vagy plakát készülhet a fotódból.

 

Ha tetszett ez a cikk, kérlek oszd meg másokkal is!