A weboldalad biztonsága kiemelkedő fontosságú, ha pénztermelő eszközként szeretnéd használni. Csak gondolj bele, mekkora forgalmat generálsz, amikor az embereket az oldaladra irányítod, és milyen érzékeny adatokat adnak meg egy-egy vásárláskor. Erre nyújt megoldást az SSL tanúsítvány használata.

Mit jelent az SSL tanúsítvány, és miért fontos?

Az SSL tanúsítvány (Secure Sockets Layer) beállítása után biztonságos kapcsolat jön létre a böngésző és a weboldal között. Ez úgy jelenik meg, hogy a http:// helyett https:// lesz, illetve a domain neved előtt megjelenik egy lakat, ami a „biztonságos kapcsolat” feliratot mutatja, ha rákattintasz. Egyéb esetekben a szürke karika felkiáltójellel azt jelenti, hogy az oldaladon nincs SSL, de nem feltétlenül veszélyes. A piros háromszög viszont veszélyesnek nyilvánítja az oldalad, ráadásul erre felhívja a látogató figyelmét is.

Nem csak az adatvédelem és a kapcsolat titkosítása miatt hasznos az SSL használata, hanem számos más esetben is:

  • Bizalomgenerálás: ha nem hiszel a titkosítás-adatvédelem dologban, akkor is fontos, hogy a látogatóid bízzanak benned. Ha azt látják, hogy weboldalad nem biztonságos, akkor nem kattintanak és nem adják meg a bankkártya adataikat sem. Ha oldalad SSL tanúsítvánnyal van ellátva, látogatóid jobban konvertáltak majd.
  • Keresőoptimalizálás: a Google törekszik arra, hogy minél több biztonságos webhely létezzen, amihez nem, vagy csak nehezen férnek hozzá a hackerek. Ezért ha beállítod az SSL tanúsítványt, azt a Google is jutalmazza: előrébb sorol a keresési találatok között.
  • Webáruház üzemeltetése: Már egy sima weblapnál is nagy forgalom érhető el, de gondolj bele, hogy egy webáruházat mennyien látogatnak! Érdemes beállítani az SSL-t itt is, hogy vevőid adatai biztonságban legyenek, mert csak így fognak visszatérni hozzád vásárolni. Ennek elősegítésére a Woocommerce tanúsítvány hiányában nem engedi aktiválni a kártyás fizetési lehetőséget.
  • Automatizált tartalommegosztás Facebookon: A Facebook az SSL tanúsítvány meglétéhez köti az automata megosztási lehetőség használatát.
  • Google Adwords: Az SSL tanúsítvány megléte nélkül nem használható a szolgáltatás.

Hogyan állíthatod be az SSL tanúsítványt weboldaladra, webáruházadhoz?

Először tisztázzuk, hogy többféle SSL létezik,ebből vannak az egyszerűbbek, a kiterjesztettek és az ingyenesek:

  • Egyszerűbb SSL esetén a tanúsítványt kibocsátó cég kisebb összegben vállal garanciát az oldalad biztonságáért. A tanúsítvány biztonságos, titkosított kapcsolatot hoz létre a böngésző és a weboldalad között. A legtöbb vállalkozó ezt a formát használja.
  • A kiterjesztett SSL tanúsítvány esetén a tanúsítvány kibocsátója feltünteti a cégnevedet a domained mellett, illetve nagy összegben vállal felelősséget arra, hogy nem válik oldalad kibertámadás áldozatává. Ezt főleg nagyobb cégek használják, mint például a PayPal.
  • Az ingyenes verzió a Let’s Encrypt nevű szolgáltatás. A tárhely vagy domainszolgáltatók nem minden esetben engedélyezik ennek használatát, illetve beállítása is bonyolultabb. Ha mégis belevágsz, első lépésként készíts biztonsági mentést a weboldaladról.

Az SSL tanúsítvány beállítását bízd szakemberekre: általában a tárhelyszolgáltatóknál lehetőség van a tanúsítvány megvásárlására és segítenek a beállításban is. Mindenféleképpen élj a lehetőséggel, hiszen ezzel nem csak a weboldalad biztonságát segíted elő, hanem a látogatottságot és a konverziót is növelheted!

Érdemes az ügyfélszolgálattal átbeszélni, hogy milyen igényekkel rendelkezel, mert több csomag közül is választhatsz. Ez például a MagyarHostingtárhelyszolgáltató ajánlata.

Ingyenes SSL

Mint mindenre, az SSL-re is lehet ingyenes megoldást találni. Több tárhelyszolgáltatónál is elérhető a már ismertté vált Ingyenes SSL szolgáltatás, melyet a Let’s Encrypt szervezet bocsájt ki.

A szolgáltatás keretében ingyenes domain hitelesítésű SSL-t lehet igényelni a cPanel felületről.

  1. Lépj be a cPanel fiókodba és keresd meg a Biztonságmenüpontban a „Let’s Encrypt SSL” opciót.
  2. Válaszd ki, hogy melyik domainre szeretnéd a tanúsítványt kiállítani és kattints a ‘kibocsájtás‘ gombra

3.Erősítsd meg az igénylést. Fontos, hogy a www-vel kezdődő aldomaint mindenképp válasszd ki („Include” oszlopban legyen pipa), így a domain www és www-nélkül is biztonságos protokollon (https://) lesz elérhető.

Ha a beállításokat ellenőrizted, akkor az ‘kibocsájtás’gombra nyomva igényelhető az SSL.

Ha tetszett a cikk, ne felejtsd el másokkal is megosztani.