Vállalkozóként rendkívül fontos megalapozni és optimalizálni az online jelenlétet, hiszen ezáltal  ismernek meg a vevőid, megbízóid. A Social Media üzleti oldalak (mint például a Facebook és az Instagram) már alapvető marketingeszközök egy vállalkozás életében, melyek ráadásul remek funkciókat, beállítási lehetőségeket is tartogatnak a haladóbbak számára. Vágjunk is bele egy toplistába!

#1. Kétfaktoros hitelesítés

Minél több embert ér el a Facebook oldalad, annál jobban fájna az elvesztése. Ha pedig még csak kevés követőd van, akkor is munkát tettél bele, és a tiéd! Éppen ezért érdemes beállítani a kétfaktoros hitelesítést, mert a csalók a könnyű belépéssel feltörhetik oldalad és átvehetik fölötte az irányítást. Ez nem csak akkor probléma, ha a nevedben értékesítenek a mit sem sejtő vevőidnek és lenyúlják a pénzt, hanem akkor is, ha a hirdetésre szánt összeged elhirdetik saját szakállukra. A kétfaktoros hitelesítés esetén kétféle eszköz használatával tudsz belépni a fiókodba, tehát fizikailag megnehezíti a csalók dolgát ez a módszer.

#2. Több adminisztrátor hozzáadása

Szintén a csalások és visszaélések elkerülése végett lehet szükség erre a beállításra. Keress valakit, akiben megbízol, és tedd meg magad mellé adminisztrátornak. Ha probléma van a belépéseddel, akkor ő segíthet neked. Ha valami miatt kizár az oldalad (akár egy felfüggesztett profil miatt is), akkor a másik adminisztrátor által részt tudsz venni az oldalad életében, valamint könnyebben vissza is kerülhetsz bele.

#3. Instagram és Facebook összecsatolása

Mióta a Facebook megvette az Instagramot, azóta számos új funkciót és fejlesztést vezetett be. Az egyik ilyen új funkció a Facebook és az Instagram üzleti fiókok összecsatolásának lehetősége. Ennek nagy előnye, hogy sokkal nagyobb követőtáborra tehetsz szert, és együtt kezelheted a fiókokat is.

#4. Sablonbeállítás

A Facebook üzleti oldal létrehozásakor beállíthatsz egy sablont, ami a te vállalkozásodhoz megfelelő elemekkel, lehetőségekkel tölti fel az oldalad. Ha te szolgáltató vagy akkor nem ugyanazokra az elemekre van szükséged, mint egy webshopnak. Érdemes a megfelelő sablont kiválasztani, hiszen ezzel olyan funkciókra is szert tehetsz, ami egyébként nem jelenne meg.

#5. Chatbot integrálása az üzleti oldalad Messengerébe

A chatbotok először 2016-ban terjedtek el, de azóta is remekül működnek: képesek kommunikálni a vevőiddel, meg tudják válaszolni az alap kérdéseiket, de akár még megrendeléseket is sikeresen lebonyolíthatnak. Egy kezdő szintű chatbot beállítása maximum egy nap utánajárásba és megvalósításba telik, viszont a későbbiekben nagyon jó szolgálatot tehet a kommunikáció automatizálásában, főleg ha közben fejleszted is a kis robotod.

#6. Szerepkörök

A Facebook üzleti oldaladnál lehetőséged van arra, hogy másokat is hozzárendelj az oldalad kezeléséhez. Itt minden egyes személynél megadhatod, hogy konkrétan milyen szerepkörrel ruházod fel őt az oldalad életében. Ezek a szerepkörök lehetnek az adminisztrátor, szerkesztő, moderátor, hirdető, elemző. A szerepkörök kiosztása azért elengedhetetlen, mert biztonsági okokból nem mindenkinek érdemes hozzáférnie minden adathoz vagy kezelőfelülethez.

#7. Követők blokkolása, tiltása

Facebookon és Instagramon is hasznos funkció egy követőd letiltása vagy blokkolása. De miért tennél ilyet? Sajnos vannak olyanok, akik csak a hitelrontás, rágalmazás kedvéért követnek téged, ezenkívül lehetséges, hogy elviszik a követőidet a linkjeikkel, vagy csupán csak rontják a hangulatot az állandó negatív, sértő, vagy esetleg agresszív megjegyzéseikkel. A közösség és a vállalkozásod megóvása érdekében érdemes ennek véget vetni.

#8. Megjelölhetőség

Facebookon és Instagramon is van olyan lehetőség, ahol beállíthatod, hogy meg tudják-e jelölni mások az oldalad. Ez gyakran jó dolog, de nem mindenki helyezi a vállalkozásod előnyös kontextusba. Szerencsére nem csak a két véglet között választhatsz, hiszen a beállítások megengedik, hogy a megjelöléseket megtekintsd és akár kézzel engedélyezd is azt, amit elfogadsz.

Reméljük tetszett a cikk. Ha igen, ne felejtsd el másokkal is megosztani.