A webtárhely kiválasztása az egyik kulcskérdés, mikor weboldal indítását tervezzük. Fontos, de szeretnénk előre leszögezni, hogy nem érdemes vele napokat- heteket vesződni. Körülbelül a harmadik- negyedik webtárhely szolgáltató ajánlata után fognak összefolyni a számok, a csomagajánlatok.

Ezért a webtárhely szolgáltató választás legegyszerűbb módja, ha

  1. megkérdezünk az ismeretségi körünkben valakit, akinek van weboldala és megbízunk benne, hogy ugyan már ő mit használ
  2. megbízunk azoknak a szakembereknek az ajánlásában, akiknek a blogját olvassuk

Arról, hogy mi a webtárhely és miért fontos, már korábban itt írtunk egy összefoglalót. Ebben a cikkünkben kifejezetten azzal foglalkozunk, hogy mekkora tárhelyet válasszunk.

Nem a méret a lényeg

Még mielőtt kiválasztanánk a „hiper-szuper-prémium-pro”csomagot, végtelen tárhely kapacitással mérlegeljük az alábbiakat, amik mind befolyással lehetnek tárhelyünk méretére:

#1 Mekkora területre van szükséged?

Ha kreatív szakmában dolgozol (mondjuk fotós, videós, sminkes vagy), akkor a portfóliód bemutatáshoz sok képet, vagy akár videót szeretnél majd feltölteni. Ehhez nagyobb tárhelyre lesz szükséged, mintha egy egyoldalas bemutatkozó weboldalad lenne. Persze a képek méreténél is lehet „csalni” – vagyis inkább ajánlott minél kisebb méretű képeket felölteni, mert ha 3-4 MB-os képeket egy az egyben feltöltesz, akkor a világ minden tárhelye sem lesz neked elég.

Ne csábulj el, nem attól lesz jobb a tárhely, minél nagyobb számot írnak az összehasonlító táblázatban.

#2 hány email cím fog kelleni?

A csomagok közötti különbség először a használni kívánt email fiókok számában fog kitűnni. Azt kell eldöntened, hogy mekkora levelezésre számítol, illetve hány egyedi fiókra van szükséged. Mondjuk dolgoztok négyen a kisvállalkozásban (az már kapásból négy cím: vezetéknév.keresztnév@tedomained.hu), de kell majd egy info@, egy szamlazas@, egy ugyfelszolgalat@ stb stb.

#3 mekkora látogatottsággal számolsz?

Nem mindegy, hogy napi 10-100 ember fog a weboldaladra látogatni vagy 1000 feletti. Fel kell mérni, mekkora az erőforrásigénye az oldaladnak és tud-e ekkora látogató mennyiséget kezelni a tárhelyszolgáltató

#4 Milyen funkciókat fogsz használni?

Egy egyszerű bemutatkozó oldalhoz, de még egy alap WordPress oldalhoz sem kell 1GB-nál nagyobb tárhely. Ha a WordPress mellé további bővítményeket teszel fel, prémium sablont használsz vagy webshopot indítasz, akkor már érdemes nagyobb csomagok felé kacsingatni. Viszont itt is van kakukktojás. Az egyedi WordPress oldal jóval kevesebb helyet foglal mint egy vásárolt sablon, de erre még később visszatérünk.

Tárhely választást befolyásoló tényezők

Nem közvetlenül befolyásolja a tárhely nagyságát, de fontos, hogy ezek nyújtsa a tárhelyszolgáltató:

  • gyorsaság: fizetés után akár már azonnal használhatod a szervert
  • biztonsági mentések
  • folyamatos elérhetőség: legyen folyamatosan rendelkezésre álló ügyfélszolgálat, aki segítséget tud nyújtani elakadás esetén
  • testreszabhatóság: ha útközben nagyobb tárhelyre szeretnél váltani, azt rugalmasabb meg tudd tenni
  • szaktudás: a tárhelyszolgáltatóról összességében pozitív kép rajzolódjon ki
  • hozzáférhetőség: fontos, hogy te magad is tudj módosításokat elvégzeni, ezért biztosítsanak számodra egy könnyen kezelhető irányítófelületet (pl cPanel). Itt a böngészőből, a tárhelyszolgáltató bevonása nélkül például fel tudod telepíteni a WordPress-t, tudsz új email fiókokat létrehozni.

 

Amennyiben segítségre van szükséged tárhelyszolgáltató választással kapcsolatban, keress minket bizalommal.

Ha tetszett ez a cikk, kérlek oszd meg másokkal is!