A weboldalakat valahol tárolni kell, nem lóghatnak csak úgy a levegőben. Rengeteg fájlból (kép, videó, szövege) épül fel, ezeknek bizony hely kell. Ezt a helyet hívják tárhelynek, vagyis szervernek. Tekints úgy a tárhelyre, mint a weboldal virtuális lakására. A weboldal a tárhelyen lakik és a domain (amitbeírszakeresőbe.hu) lesz majd a címe. A webtárhely ma már széles körben elterjed és könnyen el is érhető mindenki számára, ez lesz a legolcsóbb lehetőség az internetes megjelenésnek. A tárhelyszolgáltatók sok szervert üzemeltetnek, amikor tárhelyet bérelsz akkor egy ilyen szerver memóriájának egy picike szeletét foglalod csak le. A szerverek, ahová a tartalmadat fájlok formájában beköltöztetted állandó jelleggel csatlakoztatva vannak az internethez, ezzel biztosítják, hogy a világ bármely pontjáról, 0-24 elérhető legyen a weboldalad.

MIÉRT ÉS MEKKORA WEBTÁRHELYRE VAN SZÜKSÉGEM?

A honlapot önmagában nem tudjuk megjeleníteni, hiába írunk be valamit a keresőbe. A böngésző a tárhellyel kommunikál, az oda feltöltött tartalmat fogja megjeleníteni weblap formájában. Tehát amit szeretnél megmutatni a honlapodon(videó, szöveg, képek) a tárhely tárolja neked és jeleníti meg az érdeklődők számára.

A webtárhely kiválasztásakor gyakorlatilag arról döntünk, hogy mekkora lakást, otthont szeretnénk a honlapunknak (vagyis mekkora helyet foglaljon el a szerveren az általunk fenntartani kívánt honlap). Mint a valós lakásvásárlásnál, itt is fel kell tárnunk az igényeket, miket és mekkora tartalmat szeretnénk beköltöztetni a házba.

A honlapunk nagyságának megítéléséhez válaszoljuk meg az alábbi kérdéseket:

  • Mi a célja a honlapnak (bemutatkozó oldal, blog, webshop)
  • Milyen típusú fájlokat akarunk elhelyezni? (csak szöveg, képek egy portfólió bemutatásához, esetleg nagy videók mondjuk egy oktatóanyaghoz)
  • Mekkora céges levelező forgalomra számítunk
  • Vannak-e jövőbeli fejlesztési terveink
  • Mennyire egyedi weboldalt szeretnénk

Webtárhelyre és domain-re mindenképpen szükséged lesz, ezt a költséget nem tudod majd megspórolni magadnak. Léteznek ingyenesnek tűnő ajánlatok, de hosszútávon ezek nem működőképesek. Ha elindulsz egy ingyenes blogplatformmal, később pedig szeretnél saját domain-t, hasonló névvel, mint az ingyenes verzió, lehet addigra az már foglalt lesz.

Általában egy tárhelyszolgáltatónál meg tudod a tárhelyet és a domain-t is rendelni, így ezzel nem érdemes trükközni.

MELYIK TÁRHELYSZOLGÁLTATÓT VÁLASSZAM?

Ma már számos szolgáltató biztosít tárhelyet, ezért érdemes megnézni egy párat, ajánlatot kérni és összehasonlítani a csomagokat és ez alapján igénybe venni a szolgáltatást. Az összehasonlítás alapja lehet a tárhely mérete, havi vagy éves bérleti díja, egyéb extra szolgáltatások.

Számos különböző konstrukció létezik már kifejezetten kis-és középvállalkozásoknak, de aki nagyban gondolkodik az is megtalálja a számítását. A vállalkozás méretétől és céljától függ, hogy mekkora tárhely lesz a legoptimálisabb. Ha növekszik a forgalom vagy változnak az igények, akkor természetesen útközben lehet nagyobb tárhelyre váltani anélkül, hogy ez bármi zavart okozna a weboldal működésében.

Mivel elég sok tárhelyszolgáltató közül tudsz választani, ezért itt összegyűjtöttük neked a 10 legjobb magyar tárhelyet, hogy könnyebb legyen a döntés.

MIKORTÓL MŰKÖDIK A WEBOLDAL?

A webtárhely vásárlás ma már pár kattintással megoldható (persze miután alaposan utánajártál). A domain regisztráció tarthat pár napig:

-.hu végződésű domainek átlagosan 3 munkanap

-.com, .net, .eu, .info és .org domaineknél 24 óra a regisztrációs folyamat

– a tárhely ezt követően 1-2 napon belül használatba vehető

Ha ezek megvannak, akkor már nincs más dolgunk, mint feltölteni a tartalmat a szerverre és meg is jelenhetünk a neten a nagyközönség számára.

 

KÜLFÖLDI VS. MAGYAR TÁRHELYSZOLGÁLTATÓ

Természetesen megteheted, hogy külföldi szolgáltatótól veszel tárhelyet de nagy valószínűséggel a .hu végződés nem fog a listájukban szerepelni, így a domaint magyar szolgáltatótól kell megvenned. Lehet integrálni a kettőt, technikailag semmi hátrány nem származik belőle, hacsak nem annyi, hogy két különböző szolgáltatóval kell majd kapcsolatot tartanod.

A külföldi szolgáltatók előnye, hogy remek ügyfélszolgálati rendszert működtetnek. Így ha bármi problémád van, akkor élő cseten keresztül tudod azt elmagyarázni (persze angolul) és tudsz képeket mellékelni a problémáról. Előnyük még, hogy a kezelőfelületük nagyon felhasználóbarát (bár egy ilyen esetben nem is kell túlbonyolítani az oldalt).

A magyar szolgáltatók szervereinek a minősége is pont ugyanolyan jó, mint a külföldieké és egy dolog mégis a magyar webtárhely mellett szól. Vicces, de igaz, hogy a weboldal betöltési idejét meghatározza, hogy fizikálisan milyen messze van egymástól a felhasználó és a tárhely. Tehát ha magyar piacot célzol, semmi esetben se válassz mondjuk Amerikában lévő tárhelyszolgáltatót. Magyar piac = Magyarországon lévő tárhely.

A TÁRHELY KEZELŐFELÜLETE

A tárhelyre töltjük fel és tároljuk tehát a weboldal fájljait és a továbbiakban közvetlenül innen is érjük el őket. A fájlokat a tárhelyről a számítógépünkre letölthetjük, ott szerkeszthetjük majd visszatöltjük a tárhelyre mondjuk az új grafikát.

Az egyik leggyakrabban használt tárhely kezelőfelület a cPanel. Alap használata nem igényel nagy informatikai tudást – természetesen a bonyolultabb beállításokhoz, hibaelhárításhoz már kell szakember). Ezen a felületen lehet adatbázist létrehozni, aldomaineket beállítani, biztonsági mentést készíteni, de például az e-mail fiókokat is ezen a platformon tudod beállítani (például ha érkezik egy új kolléga a vállalkozásodba és szeretnél neki céges mai címet, itt állíthatod be, hogy uj.kolléga@vallalkozasneve.hu)

Ha úgy érzed segítségedre lehetünk, keress minket bátran.

Ha tetszett ez a cikk, kérlek oszd meg másokkal is!