Webdesigner, webfejlesztő, programozó, back-end, front-end, UX, HTML, CSS, grafikus, illustrator, SEO szakértő. Annyi fogalom létezik ma már az online marketing világában, hogy gyakran azt sem lehet tudni eszik-e vagy isszák azt a dolgot.

El tudjuk képzelni, hogy kisvállalkozóként ülsz otthon a foteledben és elérkezettnek látod az időt, hogy megbízz valakit weboldalad elkészítésével. Vagy azért, mert sok-sok ilyen cikk olvasása után már tudod, hogy weboldal nélkül szinte láthatatlan a vállalkozásod. Vagy éppen frissíteni szeretnéd elavult oldaladat a legújabb trendeknek megfelelően.

De kit is bízzál meg vele? Webdesignert, webfejlesztőt, programozót, informatikust, grafikust? Egyáltalán van ezek között különbség és ha igen, akkor ki mivel foglalkozik?

A következőkben szeretnénk neked bemutatni, hogy mi a különbség egy webdesigner és egy webfejlesztő között.

A cikk végén azt is megtudhatod, a Ryckposternél webdesign vagy webfejlesztés folyik-e. Mit gondolsz melyikkel foglalkozunk? 🙂

MIVEL FOGLALKOZIK A PROGRAMOZÓ?

Legegyszerűbben azt mondhatnánk, hogy a programozó nyilván programokat ír. Valójában egy működőképes koncepciót hoz létre egy problémára, aminek a végeredménye valamilyen program. Ehhez sokat kell olvasni, kutatni, ötleteket gyártani, majd azt az általa ismert programozási nyelv segítségével a gyakorlatban megvalósítani.

Legnépszerűbb programozási nyelvek, amiket a programozók használnak: Java, Python, C++.

A programozók munkája révén jön létre például egy raktárnyilvántartó, számlázó program, szállodai- vagy vállalatirányítási rendszer. Tehát ha weboldalra van szükséged első körben, nem programozót kell keresned. De ha valamilyen saját fejlesztésű, a vállalkozásod speciális igényeit kielégítő szoftvert, applikációt szeretnél, akkor jó, ha van programozó a megbízott csapatban.

MIT CSINÁL A WEBFEJLESZTŐ?

A webfejlesztőt gyakran gondolják programozónak, leginkább azért, mert ő is valamilyen programozási nyelv segítségével dolgozik. A fogalom kitisztázása érdekében rögzítsük, hogy a webfejlesztő az a szakember, akinek a munkája révén jelenik meg bármi is a képernyőn, ha beírjuk a weblapcímet a böngészőbe. Vagyis az ő feladata, hogy a webdesigner által megálmodott vizuális terveket lekódolja.

A webfejlesztők további két nagy csoportba sorolhatók: Frontend és Backend fejlesztők.

A frontend a weblapnak azon része, amit egyszerű látogatóként tapasztalunk, a design működőképes része. Az ilyen látható rész mondjuk az oldal felépítése vagy a funkciók.

Ahhoz, hogy a weboldal a böngészőbe megjelenő formát öltsön 3 fő webes programnyelv használható:

  • HTML: HypertextMarkupLanguage
  • CSS: CascadingStyleSheets
  • JS: JavaScript

A szerkezet kialakítása mellett ők valósítják meg a képek beillesztésének lehetőségét, animációk, videók helyét, oldalak kapcsolatát.

A backend a weblap azon része, amit nem, vagy csak alig tapasztalunk.

Olyan folyamatokért felelős, ami teljes mértékben a háttérben történik, például adatok előállítása, továbbítása, feldolgozása. Gondolkodtál már azon, hogy mi történik, amikor létrehozol egy felhasználói fiókot valahol vagy kitöltesz egy űrlapot? Egyszerű halandóként nem is kell, hogy tudd milyen folyamatok zajlanak ilyenkor a háttérben, de azt igen, hogy ez nem magától működik, hanem a backend fejlesztőnek köszönhetően.

Az ilyen adatok kezeléséhez adatbázisra van szükség, amivel a kapcsolatot a PHP programnyelv segítségével lehet létrehozni. A lekérdezéshez, valamint az adatok feldolgozásához pedig MySQL nyelvet használnak a fejlesztők.

Léteznek még Fullstack fejlesztők is, ami a non plus ultra csoportba tartozik.

Ők azok a fejlesztők, akik mind a két részt ellátják, bár ez nagyon ritka, éppen ezért nevezik viccesen őket unikornisoknak. A frontend egy kicsit kreatívabb tevékenység, a backend már kevésbé (inkább alapoz a logikára, matematikára). De lényegében mind a kettő programozásról szól és semmi köze nincs a design-hoz.

KI AZ A WEBDESIGNER?

Bizonyára érzed, hogy ha csak fejlesztők dolgoznának a weblapodon, akkor nagy valószínűséggel az a Mátrix-ban maradna. Annak érdekében, hogy ne egy matematikai egyenletnek tűnő karakterhalmazt láss viszont a monitoron kellenek a webdesignerek. Ők azok, akik vizuálisan megvalósítják az oldalt, tehát nekik köszönhető az oldal kinézete.

A weboldal vizuális tervének megvalósítása mellett ügyel arra, hogy a látvány felhasználóbarát, könnyen kezelhető legyenEzt nevezik UX design-nak, vagyis felhasználói élménynek.

Új weboldal esetén a webdesigner felelős a teljes arculat kialakításáért, mivel mivel minden arculati elemnek összhangban kell lennie.

Ha a designer hozott anyagból dolgozik, tehát már van egy céges logó, arculati színek, amiktől nem lehet eltérni, akkor természetesen azok figyelembevételével dolgozik.

Az egységes kép érdekében elkészíti a nyomdai anyagokat, bannert, hírlevelet, hirdetési anyagokat. Mivel nagyfokú jártassággal rendelkezik képszerkesztés terén a közösségi média oldalak vizuális anyagainak elkészítését is vállalhatja (borítókép szerkesztés, postok).

Az összemosódás a fejlesztők és designerek között ez után következik.

Ugyanis a webdesigner terveiből dolgozik a webfejlesztő, de előbb grafikus, utóbbi kód ‘nyelven ért’.

A tervek és a front-end között szokott beékelődni a sitebuilder, aki HTML és CSS kóddá, azaz feldolgozhatóvá teszi a grafikai tervet.

Külföldön nem, de Magyarországon elvárás, hogy a designer értsen többé kevésbé a webfejlesztéshez is, mivel elképzeléseit meg kell tudni valósítania webes felületen. Ez pedig azt jelenti, hogy rendelkeznie kell minimum egy alap HTML és CSS programnyelv ismerettel.

WEBDESIGNER JÁRTASSÁGOK

A már említett programnyelvek mellett a webdesignerek a következő területeken rendelkeznek tudással:

  • színek, színelméletek
  • betűk, tipográfia
  • képszerkesztés, fotózás
  • nyomtatott grafikai anyag előállítása
  • grafikai programok ismerete
  • marketing

És hogy a Rycposternél mivel foglalkozunk?

Természetesen mind a kettővel. A csapatot remek webfejlesztők és webdesignerek alkotják pontosan azért, hogy a lehető legpontosabban tudjuk a megrendelő elképzeléseit megvalósítani.

 

Ha tetszett ez a cikk kérlek oszd meg másokkal is!