Nehéz lehet eldönteni, melyik a jobb választás: egy egyedi fejlesztésű weboldal vagy egy CMS motort használó WordPress?A következő néhány sorral megpróbáljuk megkönnyíteni a döntést és felsorakoztatjuk a WordPress előnyeit és hátrányait.

A WordPress előnyei

A WordPress azon kívül, hogy könnyen telepíthető, egyszerűen átlátható és kezelhető, számos további előnnyel rendelkezik.

Tartalomkészítés kódolás nélkül: a WordPress oldalon a tartalmak, az oldalak, a cikkek és bejegyzések elkészítése annyira egyszerű és átlátható, hogy kis gyakorlás után bárki képes lehet elkészíteni.A kezelhetőséget nagyban megkönnyíti, hogy hogy magyar nyelven is elérhető a kezelőfelület. Az oldalsávok és menüpontok felépítése logikus, könnyen el lehet benne igazodni. Ha nem tudod, hogy milyen tartalomnak kell lennie weboldaladon, ebben a cikkünkben segítünk eligazodni.

A WordPress könnyen átadható. Ha az oldal üzemeltetője valamilyen oknál fogva szeretné átvinni a weboldalát egyik ügynökségtől a másikba vagy a saját maga által létrehozott WordPress oldal további fejlesztését profikra bízni, akkor ez minden további nélkül megtehető, ugyanis nem igényel plusz tanulást az újdonsült fejlesztő részéről.

Könnyű és gyors designcsere: számos előre elkészített sablonhoz férhet hozzá a felhasználó ingyenesen. A különböző designok között a váltás csupán 1 kattintásba kerül.

Könnyen bővíthető funkciók: a felhasználói élmény növelése a könnyen és gyorsan beépíthető bővítményeknek köszönhetően rendkívül egyszerű.

Költségtakarékosabb megoldás, mint egy egyedi weboldalt megrendelni.

A WordPress hátrányai

Kötött rendszer: a WordPress egy CMS keretrendszer, ezért megvannak a maga korlátai. Ezek a korlátok a legtöbb weboldal esetében nem okoznak problémát, azonban ha mégis, akkor lehetőség van programozói tudással kitolni ezeket a korlátokat.

Sebesség problémák: a WordPressnek a működéshez több adatot,és egyéb funkciókat kell betöltenie, ezért könnyen előfordulhat,hogy belassul a weboldal. A gyorsítása pedig megfelelő hozzáértést igényel.

Korlátozott méretek: a WordPress képes lehet összeomlani a túl nagy mennyiségű információtól, ezért ezernél is több terméket felsorakoztató webshop esetében érdemes az egyedi WordPress oldal fejlesztés felé hajlani.

Nem lehet magára hagyni: a WordPress elemeit (sablonok, pluginok, keretrendszer) állandóan fejlesztik. Fenn áll annak a veszélye, hogy egyes frissítések megzavarhatják az oldal működését, ezért ezek állandó odafigyelést igényelnek. Abban az esetben ha úgy érezzük,hogy fenn áll ennek a kockázata, akkor  a legjobb egy hozzáértő csapattal leszerződni akik vállalják a weboldal karbantartását.

Rengeteg nem megfelelő plugin: a különböző funkciók betöltésére rengeteg plugint lehet találni.  Viszont vannak olyan funkciók amiket a sablonok alapból is tartalmaznak,vagy kis hozzáértéssel könnyen beépíthetőek a weboldalba. Lehetőség szerint minél kevesebb plugint telepítsünk,vagy kérjük hozzáértők segítségét.

Egyedi fejlesztés és WordPress?

Sokan azt gondolják a WordPress weboldalakat csak össze kell kattintgatni. Igen, vannak olyan sablonok amiket akár programozói tudás nélkül is el lehet készíteni,de itt utólag kiütközhet még rengeteg probléma. Viszont kevesen tudják,hogy a WordPress oldalakat is el lehet készíteni egyedi kódolással. Ilyenkor egy megadott layout terv alapján elkészül egy WordPress téma. A szükséges funkciók pedig beépítésre kerülnek.

Ahhoz hogy meg lehessen írni egy működőképes WordPress sablont, tudni kell statikus HTML-CSS weboldalt létrehozni hibamentesen. Ehhez azonban már szükséges némi fejlesztői tudás, amit egy kis szorgalommal és utánajárással bárki megszerezhet, de akár profikra is lehet bízni az elkészítését. Ebben az esetben a megrendelő feladata csupán az oldal felépítésének, látványtervének, a grafikai elemeknek a meghatározása, a programozást már elvégzik a fejlesztők.

Vigyázz, mert könnyen el lehet veszni a szakma labirintusában. Webdesigner, webfejlesztő, programozó – ha nem tudod, kivel kell együtt dolgoznod fusd át ez a foglalkozás magyarázó írásunkat.

WordPress bővítmények: a kevesebb néha több

Rengetegen elkövetik azt a hibát, hogy telerakják különböző bővítményekkel a WordPress oldalukat, mert azt gondolják, minél több az extra, annál jobb a felhasználói élmény. Ez azonban több szempontból sem jó elgondolás. Egyrészt, mert visszafele is elsülhet, és nemhogy nem javítja a felhasználói élményt, hanem egyenesen rontja. Másrészt, mert a túl sok bővítmény jelentősen lelassíthatja az oldalt, a túl sok bővítmény túl sok frissítéssel jár, ami növeli az oldal összeomlásának kockázatát. Harmadrészt, a túl sok bővítmény képes lehet megnehezíteni a fejlesztő vagy a tulajdonos munkáját is. Ezért célszerű jól megválogatni a bővítményéket. A WordPress-nek remek közössége van az interneten, itt bárki találhat segítséget abban, hogy a saját weboldalának témájához és jellegéhez melyik bővítmény a legajánlatosabb és legmegfelelőbb.

Még nem döntötted el, hogy milyen weboldalt szeretnél? Keress minket bizalommal!

Ha tetszett ez a cikk, kérlek oszd meg másokkal is!