Most hogy már eldöntötted, itt az ideje a vállalkozásodat egy új szintre emelni egy weboldal létrehozásával (vagy új köntösbe öltöztetésével), mi a következő eldöntendő kérdés? Egy új weboldal létrehozása sok időt, energiát, tervezést és döntés előkészítést igényel. Az egyik ilyen döntés amit meg kell hozni, hogy egyedi fejlesztésű weboldalt vagy valamilyen CMS rendszert, például WordPress-t szeretnél használni.

Nagyon sok vállalkozás teszi le a voksát a WordPress mellett, mert a rendszer lehetőséget biztosít számukra arra, hogy úgy hozzanak létre maguknak egy új weboldalt, hogy nem vesznek fel/ bíznak meg webfejlesztőt, külsős szakembert aki a kódolásért felelős. De biztosan ez a legjobb megoldás?

Nos, ebben a cikkben kísérletet teszünk az egyéni fejlesztésű weboldal és a WordPress egy újabb összehasonlítására. Azért csak kísérlet, mert egyik és másik megoldás sem tökéletes. Mind a két tábornak vannak támogatói és ellenzői. A lényeg, hogy első körben alaposan vizsgáljuk meg, milyen igényeink vannak. Egy bútorasztalos bemutatkozó weboldalához bőven elegendő a WordPress, de egy társkereső vagy ingatlanközvetítő oldalhoz mondjuk már nem javasolnánk, oda inkább egyedi fejlesztésre van szükség.

Egyedi fejlesztés

Egyedi fejlesztésű weboldalak elsősorban akkor készülnek, amikor a webhely tulajdonosának / megrendelőnek olyan különleges elképzelései, szükségletei vannak, amit már a WordPress-be sem lehet megoldani.

Sok esetben az egyedi fejlesztésű weboldalak megrendelői nagy vállalatok, akiknek komplex és egyedi funkciók beépítésére van szükség. Az ilyen oldalak fejlesztésére meg kell találni a megfelelő szakembert, vagy több szakemberből álló ügynökséget. Hogy mi a különbség a webdesigner és webfejlesztő között, egyáltalán milyen szakemberre van szükséged azt ITT elolvashatod.

PRO

  • Egy egyedi webhely lefejlesztése lehetővé teszi a lehető legegyedibb megoldásokat, egyedi funkciók beillesztését, amit már a WordPress-be nem lehet megoldani.
  • Az egyedi fejlesztésű oldalakat a Google „jobban szereti”, vagy keresőbarátabb mint egy egyszerű WP sablon. Ez azt jelenti, hogy jobb helyezéseket lehet vele elérni a Google-ben.  Ez minden olyan vállalkozás számára fontos, aki leadeket akar szerezni és növelni akarja az oldala konvezióját.
  • Az egyedi fejlesztésű weboldalak esetén a vállalati arculat jobban megjeleníthető és beépíthető, ezzel kiemelve a vállalkozást a tömegből.

KONTRA

A semmiből felépített weboldalak általában drágábbak, mint a WordPress bármelyik megoldása. Ennek az az oka, hogy teljesen testre szabják az oldalt, minden a megrendelő igényei szerint készül el és ehhez komoly szakmai ismeretek kellenek. Létrehozni egy egyedi fejlesztésű oldalt sokkal több időt vesz igénybe, mint elővenni egy WordPress sablont. A webhelyen bármilyen módosítás időigényes és nagyban kell a fejlesztők rendelkezésre állására támaszkodni.

WordPress weboldal

A WordPress egy ingyenes weboldalépítő eszköz, amelyet eredetileg blogok létrehozására terveztek. Az évek során az eszköz tovább fejlődött és bonyolultabb platformmá vált, amivel ma már komoly weboldalakat és webshopokat is készíthetünk. Az egyik fő ok, amiért az emberek ezt a platformot választják az az, hogy csak alapvető informatikai ismeretekre van szükség. Nem kell szakértőnek lennie kódok és programozási nyelvek írásában vagy nem kell kapcsolatba lépnie egy webdizájn-ügynökséggel egy weboldal létrehozásához. Valójában a mai webhelyek mintegy 30% -át a WordPress alatt hozták létre és a webhelyek száma tovább növekszik. Az alábbiakban bemutatjuk az eszköz előnyeit és hátrányait, amelyek segítenek a döntéshozatalban.

PRO

Egy weboldal létrehozása WordPress-szel sokkal, sokkal rövidebb időt vesz igényebe, mintha az üres tervezőasztalról indulnánk, a semmiből. Ennek az az oka, hogy a kifejlesztett CMS már rendelkezésünkre áll. Ha megelégszünk az előre elkészített sablonokkal (pl. ElegantThemes) akkor már tényleg csak a tartalommal kell foglalkoznunk. A WordPress kész témák egész könyvtárával rendelkezik, amin, ha valakinek van rá affinitása meg is változtathatja a megjelenést.

A WordPress továbbra is az egyik legbiztonságosabb platform a weboldalkészítéshez. Ez azért van, mert egy több milliós közösség dolgozik folyamatosan a fejlesztéseken, olvassa a visszajelzéseket és ahol kell kijavítja a hibát.

A WordPress folyamatosan rendelkezésre bocsátja a frissítéseket, amikkel biztonságosabbá lehet tenni az oldalt.

Rengeteg bővítmény áll rendelkezésre, amivel egy átlagos KKV igényeit kiszolgáló weboldalt bőven le lehet fedni.

KONTRA

Abban az esetben, ha valaki a WordPress könyvtárából választ „témát, sablont” a weboldalának, nehézkes lehet a testreszabás. Ebben az esetben mindenképpen szakemberhez kell fordulni, aki ismeri a WP funkcióit és tényleg olyanná varázsolja, amilyenné megálmodta az ügyfél.

Noha a platform rendszeres frissítéseket és biztonsági javításokat bocsát ki, továbbra is érzékeny a hackerekre. Ezek a hackerek kihasználják a javítások elkészítésének idejét, hogy pusztítást hozzanak létre a webhelyen. A WordPress rendszeres karbantartást igényel. Minden évben kiadják a frissítéseket és a javításokat a hackerek leküzdésére, amelyek telepítéséhez szükség lehet némi szakértelemre. Ha ezek a frissítések nincsenek letöltve, a honlap támadásoknak van kitéve (ezért érdemes webfejlesztőt megbízni a karbantartáshoz).

WordPress és az egyedi fejlesztés

Sokan nem tudják,hogy van a kettő között egy átmenet. Amikor WordPress alapokat használva hozhatunk létre egyedi fejlesztésű weboldalt. Ez azt jelenti,hogy egy egyedi layout terv alapján hozzuk létre az egyedi WordPress sablont. Itt nem pluginekkel hanem egyedi programozással vannak beépítve a funkciók. Így ugyanolyan gyors lehet mint egy teljesen egyedi fejlesztésű weboldal.  Természetesen ez költségvetés és funkciófüggő kinek melyik megoldást javasoljuk.

Összefoglalva: mind egy egyedi fejlesztésnek, mind a WordPress-nek megvannak az előnyei és hátrányai. Költségvetéstől és megrendelői igénytől függ, hogy melyik mellett érdemes letenni a voksunkat.

Ha még bizonytalan abban, hogy milyen weboldalra van szüksége, vegye fel velünk bátran a kapcsolatot.

Ha tetszett ez a cikk, kérlek oszd meg másokkal is!