A mai rendkívül kiélezett piaci versenyben a vizuális elemek, a fényképek kiemelet jelentőségűek egy vállalkozás online megjelenésével, online marketingjével kapcsolatban. A fényképek, a közösségi médiában megjelenő képek vagy a webshopod termékkínálatát bemutató képsorok mind a vállalkozásod színvonalát, a márkádat tükrözik. A kép továbbra is a lehető legjobb módon közvetíti a vállalkozásod üzenetét.

Ez teszi a képszerkesztést fontossá, a marketing kommunikációs vagy brand építő tevékenységed elengedhetetlen részévé. Éppen ezért a képszerkesztés, a grafikai elemek elkészítése az egyik leggyakrabban kiszervezett tevékenység.

De nem feltétlenül kell fizetned mindegy egyes vizuális anyagért, mert ma már számtalan online (és legfőképpen ingyenes) képszerkesztő program érhető el az interneten.

Ebben a cikkben elhoztunk neked top 10 ingyenes képszerkesztő programot.

A képszerkesztés előnyei a vállalkozásod számára

A „kép központú” közösségi hálózatok (Instagram, Pinterest) növekedésével a fényképek gyorsan egy egyetemleges „marketing nyelvvé” váltak. Az emberek mindig jobban kapcsolódnak a vizuális útmutatásokhoz, legyen szó bármilyen iparágról. Ha webshopod van, akkor pedig kiemelt jelentőségű, hogy jóminőségű és életszerű, a terméket a lehető legtöbb oldaláról bemutató képeket tölts fel az oldaladra. A webshopban nem lehet megfogni, megtapogatni, kipróbálni a terméket ezért fontosak a képek.

A képszerkesztés további üzleti előnyei:

 • márkaépítés, márka tudatosság: a jó képek jobb vevői emlékezethez vezetnek
 • jobb értékesítés: a fotószerkesztés lényege, hogy javíts a képek általános minőségén. A vállalkozások nem akarják, hogy közepes képek ábrázolják termékeiket vagy szolgáltatásaikat. A jó fotószerkesztők azonnal megváltoztathatják egy kép minőségét, hogy vonzónak tűnjön a nagyközönség számára, amelynek egyik legjobb példája megtalálható a gyorséttermi marketingben. Te is megfigyelheted, milyen magas színvonalú képekkel ábrázolnak egy-egy szendvicset a jobb értékesítés érdekében
 • megbízhatóság és hitelesség kiépítése
 • közösségi média stratégia
 • képek újra felhasználása több platformon

Top 10 ingyenes képszerkesztő program

 1. Canva

Az ingyenes képszerkesztő programok koronázatlan királynője (valamiért nőneműnek képzelem el a programot 😊– talán azért, mert olyan könnyen kezelhető az online felület). A Canva szlogenje „ tervezz bármit” és tényleg ezt is kínálja. Rengeteg előregyártott sablonból választhatsz különböző kategóriákban, például:

 • Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn bejegyzés
 • logó, szórólap, kupon
 • infografika, plakát

Semmliyen előképzettség nem szükséges hozzá, magyar nyelven elérhető, teljesen testre szabható és oktató videók is elérhetők.

 1. Visme

A Visme is egy könnyen kezelhető felület, sok elérhető sablonnal, amik különböznek a többi hasonló program által kínált templatektől.

Az ingyenes regisztrációt követően máris választhatsz magadnak projektet, például infografikát, dokumentum mintát, közösségi média képet.

Hátránya, hogy maximum 5 projeken dolgozhatsz csak egyszerre.

 1. Picmonkey

Ha gyorsan valami látványosat szeretnél, akkor feltétlenül látogass el a Picmonkey oldalára. Könnyen feltunningolhatod a képeidet az egyszerű, de sok design elemet tartalmazó menüből.

 1. GIMP

A GIMP-et a Photoshop alternatívájának szánták, egy-két funkciót leszámítva sikerült is egy olyan programot fejleszteni, ami felveszi a Photoshoppal a versenyt. Ehhez viszont már komolyabb grafikai ismeretek és képszerkesztői tudás szükséges, ezért csak igazán elszántaknak javasoljuk. Gépre telepíthető változata érhető el.

 1. Pixlr

Az egyik legnépszerűbb képszerkesztő mobil alkalmazás ( telepítés nélkül webes verzió is elérhető nem csak mobil applikáció). A felület hasonlít a Photoshopra, de funkcióját tekintve kicsivel „butább”. Nagy előnye, hogy míg a képszerkesztő programok többsége csak a Google fontokat -betűtípusokat- támogatja, addig a Pixlr-nek vannak saját, ingyenes betűtípusai is. Extra jó, hogy tartozik hozzá egy ingyenes vektor szerkesztő is.

 

 1. Snappa: https://snappa.com/
 2. com: https://www.freeonlinephotoeditor.com/
 3. Snapseed https://snapseed.online/
 4. Cymera http://www.cymera.com/
 5. Befunky https://www.befunky.com/

 

Plussz tippek a képszerkesztéshez

Tipp 1

A legtöbb ingyenes, online képszerkesztő program „freemium modell” alapján működik. Ez azt jelenti, hogy az alapfunkciókat ingyenesen lehet használni, de ha többet vagy különlegesebbet szeretnénk, akkor azért már fizetni kell. A jó hír az, hogy egy átlagos felhasználónak, egy kkv-nak bőven elegendő az alap modell is, mindent meg fog találni rajta, amire szüksége van egy szuper vizuális anyag előállításához.

Tipp 2

A képszerkesztés, a vállalkozásod vizuális megmutatása már a fényképek kiválasztásánál kezdődik. Készítheted te magad is a termékfotókat -amiket az ingyenes képszerkesztőkkel feljavítasz, de néha szükség lehet „hangulat fotókra”. Ha már kifogytál az ötletekből, érdemes ingyenes képgyűjtő oldalakra ellátogatni. Ittösszegyűjtöttük azokat az oldalakat, ahonnan ingyenes és jogtiszta fotóka tudsz letölteni.

 

Tipp 3

Az oldalad betöltődési sebességét nagymértékben befolyásolja, hogy mekkora méretű képeket töltöttél fel. Az weboldaladra igyekezz jó minőségű, de tömörített fotókat használni. A legismertebb kép tömörítő ingyenes oldal a Tinypng. Feltöltöd a képet és a program a legkisebb minőségromlást eredményezve elkészíti a képed tömörített változatát. Ha érdekel, hogy a weboldalad betöltődési sebességét hogyan tudnád még gyorsítani, olvasd el korábbicikkünket.

 

Összegzés

A vásárlók és ügyfelek figyelmének megragadásához fontos, hogy a vállalkozásod ne csak vonzó tartalommal, hanem igazán figyelmet a képernyőre szögező vizuális anyagokkal rendelkezzen. A vizuálisan „serkentőbb” képek, jobban lekötik a közönség figyelmét és tartós elkötelezettséget teremtenek, különösképpen, ha folyamatosan jelen vannak és pörögnek a képek a közösségi médiában.

Az ingyenes képszerkeszőt programokkal te is könnyen készíthetsz figyelemfelkeltő képeket és nyűgözheted le látogatóidat, webshopod vásárlóit, blogod olvasóit.

 

Ha tetszett a cikk, ne felejtsd el másokkal is megosztani.